Jak rozumiecie art. 12 ustawy o świadczeniu wyrównawczym:
https://www.dziennikustaw.gov.pl/D2021000231401.pdf
Wygląda na to, że osoby z ustalonymi świadczeniami emerytalno-rentowymi na wniosek złożony od 01.01.2022 r. będą mogły pobierać świadczenie pielęgnacyjne, jeżeli będzie ono wyższe. Pytanie tylko czy ZUS będzie musiał zawiesić świadczenia emerytalno-rentowe? Nie jest to jednoznacznie zapisane.
Świadczenie pielęgnacyjne dla osób z ustaloną emeryturą lub rentą - zmiana przepisów
-
- Referent
- Zajmuję się: ŚR, FA
- Kontakt:
- Szarak
- VIP
- Zajmuję się: Multitasking
- Kontakt:
Re: Świadczenie pielęgnacyjne dla osób z ustaloną emeryturą lub rentą - zmiana przepisów
Ci co mają emeryturę EKW przyznaną z rozporządzenia z 1989 r., będą mogły starać się o wyrównanie niższej kwoty emerytury do wysokości SP.Aby to uzyskać będą musiały takie osoby złożyć wniosek w ZUS. Ja mam taki przypadek gdzie Pani z taka emeryturą zawiesiła ją i u mnie pobiera SP z odwołania. Od stycznia odwiesi emeryturę, u mnie uchyli SP i złoży wniosek do ZUS o przyznanie świadczenia wyrównawczego.
Oprócz Świadczenie pielęgnacyjne dla osób z ustaloną emeryturą lub rentą - zmiana przepisów - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
składki na ubezpieczenie przy ŚP
zaświadczenie do wychowawczego
czy zasiłek macierzyński jest dochodem ?
wszczęcie postepowania
Nadpłata składek w ZUS
zadłużenie a zgon
Przez ile miesięcy podzielić dochód?
Są NP czy nie ma??-POMOCY, a może zł za zł?
Niewłaściwy organ koordynacja
zgon osoby która pobierała zas pielęgnacyjny
Co tu zrobić? Jak to zrobić. Przerwa w pobieraniu renty
składki SZO czy opłacać
zasiłek pielęgnacyjny a zakład karny
przedłużenie świadczeń na podstawie COVID
dochód za sierpień?
dochód z ziemi