Witam. Kiedyś już poruszany był problem świadczeń pielęgnacyjnych dla rolników. Ostatecznie świadczenie to zostało im przyznane, z tytułu rezygnacji z pracy w rolnictwie. Przyznano je osobie, nazwijmy ja X, bezterminowo. Osobie, która zrezygnowała z pracy w rolnictwie na rzecz niepełnosprawnej umysłowo, ubezwłasnowolnionej siostry, która wymaga opieki 24h na dobę. Osoba X nie pracuje w rolnictwie ani nigdzie indziej. Jednak ostatnio OPS przysłał pismo, że znów jest wątpliwe czy zasiłek ten przysługuje osobom ubezpieczonym w KRUS i wymaga, aby napisać oświadczenie, że nie jest się ubezpieczonym w KRUS (czyli, że nie jest się rolnikiem). Osoba X jest ubezpieczona w KRUSie, ma ziemie i nie chce z tego ubezpieczenia rezygnować. Proszę o pomoc co zrobić w takiej sytuacji.
ale piszesz, ze masz świadczenie przyznane bezterminowo czyli teraz zaczynają się schody.
Tak do końca to chyba nikt nie wie jak jest z rolnikami.
ministerstwo pisze, ze rolnik ma napisac oświadczenie iz nie prowadzi lub nie wykonuje prac w gospodarstwie i basta. Ale skutkiem takiego oswiadczenia sa konsekwencje. Otóż KRUS oswiadczył na swoich stronach, że podleganie ubezpieczeniom w KRUS a oświadczanie że zaprzestało sie prowadzenia rolnictwa stoi ze soba w sprzeczności a w konsekwencji rolnik zostanie kiedyś wyrejestrowny z KRUS, zobowiązany do zwrotu zaległych składek no zabraknie mu wymaganego okresu ubezpieczenia do emerytury.
Oświadczasz - mówisz wiedzieć ci i po co no i co dalej z tego może wynikać.
Ludzie są co chwila miotani ciągłymi zmianami prawa w sprawie świadczenia pielęgnacyjnego dla rolników... To co, teraz pozostaje wybór między 1.emeryturą i ubezpieczeniem a 2.świadczeniem pielęgnacyjnym?? Jak dokonać takiego wyboru.
daj rolnikowi świadczenie i się nie przejmuj jeśli spełnia wymogi, co Cię obchodzi KRUS, Ty nie działasz na podstawie przepisów KRUS-u. Od lat ludzie pobierali zasiłek stały na niepełnosprawne dzieci, świadczenie pielęgnacyjne a ustawa o ubezpieczeniu społecznym rolników nie uległa zmianie w tej materii. KRUS nie ma podstawy DO WYREJESTROWANIA Z UBEZPIECZENIA, jeśli chcesz sprawdzić wyślij osobę do KRUS-u.
hm ja nie jestem pracownikiem socjalnym tylko członkiem rodziny opisywanej sytuacji, więc nie mogę sobie ''dać'' tego świadczenia;) Chodzi mi tylko o to czy OPS odmówi mi świadczenia pielęgnacyjnego i co zrobić jeśli mi odmówi, jakie kroki podjąć i na jakiej podstawie.