Obywatelka UKR złożyła wniosek na świadczenie pielęgnacyjne w lipcu br. Do końca czerwca pobierała w/w świadczenie w innej gminie od 2023 roku. Jaka podstawa prawna do w/w decyzji, na starych zasadach czy już wniosek tylko po nowemu?
Mam taką samą sytuację i będę robiła po staremu, gdyż Pani zadeklarowała mi, że chce pobierać świadczenie tak jak było w tamtym OPS a więc po staremu. A powiedź jakie składki będziecie odprowadzali od tego świadczenia, emertytalno-rentowe tylko czy też zdrowotne?
No właśnie a tamten Ośrodek zdrowotnej nie opłacał, bo twierdzą, że Oni mają zapewnioną składkę zdrowotną i płacili tylko emerytalno-rentową i tu mam dylemat?
Podepnę się... Mam wniosek UKR o śp na nowych zasadach i też nie wiem czy ją zdrowotnie ubezpieczać?? W weryfikacjach nie ma zatrudnienia, ani że jest zarejestrowana w PUP ale jest że ma ubezpieczenie zdrowotne. Pierwszy przypadek z śp dla uchodźcy. Mam ubezpieczać zdrowotnie? Wymagać jakiegoś dokumentu gdzie jest ubezpieczona?
Normalnie opłacacie składkę na ubezp. spol. i zdrowotne.
To że jako uchodźcy wojenni mają prawo do bezpłatnego leczenia to nie stanowi to tytułu do ubezpieczenia i nie zwalnia WAS z opłacania składek za klienta uprawnionego do św. piel.