Składki KRUS od świadczenia pielęgnacyjnego - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 16 lip 2024, 7:55

Osobnik pobiera świadczenie pielęgnacyjne od 2014 roku. Niestety dotychczas płacił sam za siebie składki (wiem, że to jest błąd). W przypadku gdy zgłosi ten fakt do KRUSU, to KRUS wyłączy go z ubezpieczenia od miesiąca przyznania świadczenia czyli 10 lat wstecz. Czy w tym przypadku będę musiał objąć go ubezpieczeniem w ZUS od 2014 roku i zapłacić składki emerytalno-rentowe i zdrowotne od 2014 roku, czy tu zachodzą przesłanki, że jakaś część np. 5 lat składkowych ulega przedawnieniu i płacę tylko 5 lat wstecz?
xyzcv
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 17 maja 2021, 22:47
Zajmuję się: ŚR/FA/DW/DO/DE/CP/BE

Napisano: 16 lip 2024, 10:35

???????????
xyzcv
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 17 maja 2021, 22:47
Zajmuję się: ŚR/FA/DW/DO/DE/CP/BE

Napisano: 16 lip 2024, 11:07

Może w tej informacji coś znajdziesz
https://www.gov.pl/web/rodzina/informac ... m-rolnikow
Trzeba ustalić czy nie ma 20/25 lat opłaconych składek jeśli nie to czy było oświadczenie o zaprzestaniu prowadzenia gospodarstwa i czy nadal chce żeby KRUS mu opłacać.
zocha.k@
Praktykant
Od: 13 cze 2023, 15:48
Zajmuję się: świadczenia rodzinne

Napisano: 22 lip 2024, 13:45

zocha.k@ pisze:
16 lip 2024, 11:07
Może w tej informacji coś znajdziesz
https://www.gov.pl/web/rodzina/informac ... m-rolnikow
Trzeba ustalić czy nie ma 20/25 lat opłaconych składek jeśli nie to czy było oświadczenie o zaprzestaniu prowadzenia gospodarstwa i czy nadal chce żeby KRUS mu opłacać.
Trochę stare te wyjaśnienia, gdzieś ostatnio było, że dla nowych świadczeniobiorców (rolników) nie opłacamy składek, mogą pracować więc mają środki aby sami za siebie składki opłacać
MopsMela
Stażysta
Od: 04 gru 2023, 12:59
Zajmuję się: Swiadczenia Rodzinne i FA

Napisano: 23 lip 2024, 8:41

no chyba nie masz racji, nie opłacamy składek za rolników którzy nabyli teraz nowe świadczenie pielęgnacyjne na tzw nowych zasadach. jeśli ktoś pobiera opiekuńczy na starych to należy za niego odprowadzić składki. nasz ops np praktykuje że opłaca ZUS mimo iż ktoś ma niezbedny okres w KRUS. kiedyś, chyba to był rok 2017 równiez miałam taką sytuacje że Pan poszedł do KRUS i przyznał się że pobiera opiekuńcze i również go wyłączyli wtedy od 2013 r., i wyrównywalam mu składki do ZUS, bo zdrowotną kazałam zrobić przy żonie. aktualnie tez mam takie 2 osoby pobierające ZDO które płacą sobie same KRUS i czekam z duszą na ramieniu czy to kiedyś nie wyjdzie na światło dzienne w KRUS.....
Ania12
Referent
Od: 19 kwie 2017, 12:53
Zajmuję się: bezrobotna

Napisano: 19 sie 2024, 11:20

Ania12 pisze:
23 lip 2024, 8:41
no chyba nie masz racji, nie opłacamy składek za rolników którzy nabyli teraz nowe świadczenie pielęgnacyjne na tzw nowych zasadach. jeśli ktoś pobiera opiekuńczy na starych to należy za niego odprowadzić składki. nasz ops np praktykuje że opłaca ZUS mimo iż ktoś ma niezbedny okres w KRUS. kiedyś, chyba to był rok 2017 równiez miałam taką sytuacje że Pan poszedł do KRUS i przyznał się że pobiera opiekuńcze i również go wyłączyli wtedy od 2013 r., i wyrównywalam mu składki do ZUS, bo zdrowotną kazałam zrobić przy żonie. aktualnie tez mam takie 2 osoby pobierające ZDO które płacą sobie same KRUS i czekam z duszą na ramieniu czy to kiedyś nie wyjdzie na światło dzienne w KRUS.....
Ania zerkniesz w wiadomosci prywatne
Georgina
Referent
Od: 03 gru 2018, 19:21
Zajmuję się: ŚR

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x