świadczenie pielęgnacyjne dla zatrudnionych - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 03 sty 2024, 10:07

Pytanie czy osoby zatrudnione składające wniosek o Śp dokumentują sprawowanie opieki nad dzieckiem
Niektórzy szkoleniowcy uważają, że należy dołaczać oświadczenie, kto sprawuje opiekę nad dzieckiem w czasie zatrudnienia rodzica.
MR53
Stażysta
Od: 22 mar 2017, 12:11
Zajmuję się: SR FA

Napisano: 03 sty 2024, 16:04

podpinam się pod pytanie.
jestem po dwóch szkoleniach gdzie szkolący mówili aby brać oswiadczenia od takich osób.
gonia789
Referent
Od: 10 mar 2017, 10:07
Zajmuję się: ŚR, FA, DO, DW, ŹC, DE, CP ...

Napisano: 04 sty 2024, 8:59

ale czemu ma służyć takie oświadczenie, dasz na podstawie tego odmowę czy jak ? napiszę Ci np. że w tym czasie jest w szkole i co dalej ...
jasiak
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:29
Zajmuję się: Św/Fa/ŚR

Napisano: 04 sty 2024, 9:43

jasiak pisze:
04 sty 2024, 8:59
ale czemu ma służyć takie oświadczenie, dasz na podstawie tego odmowę czy jak ? napiszę Ci np. że w tym czasie jest w szkole i co dalej ...
Trzeba zaznaczyć, że na stronie Ministerstwa w pytaniach i odpowiedziach jest napisane, że praca bez żadnych ograniczeń. Jednak uważam, że nie można przyjąć automatu i wypada ustalić co to za praca. Przykład jak praca od 7-15 dziecko w szkole w tym czasie, to spoko resztę dnia można przyjąć sprawuje opiekę. Inny przykład praca w transporcie 5 dni w tygodniu, osoba poza domem zjazdy na weekend, to tu mam problem. Jeszcze inaczej, praca na zmiany gdzie osoba pracuje tylko na popołudniówki, dziecko w szkole rano a po południu osoba do pracy, tu też mam problem. Dla mnie świadczenie ma wspierać osoby sprawujące opiekę nad osobami niepełnosprawnymi a nie przerzucają opiekę na innych. To tylko moje zdanie a jaką decyzję podejmie szefostwo to już nie mój problem.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 04 sty 2024, 10:01

ja to wszystkim proponuję zacząć myśleć o sobie i swoich budżetach ;) skoro ustawa nie stawia dodatkowych warunków a i ustawodawca w wyjaśnieniach idzie po najmniejszej linii oporu to przyznawajmy i cieszmy się dotacją :D
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 04 sty 2024, 10:08

Tom. pisze:
04 sty 2024, 10:01
ja to wszystkim proponuję zacząć myśleć o sobie i swoich budżetach ;) skoro ustawa nie stawia dodatkowych warunków a i ustawodawca w wyjaśnieniach idzie po najmniejszej linii oporu to przyznawajmy i cieszmy się dotacją :D
też mam takie zdanie, tym bardziej, że zasiłki rodzinne idą ku końcowi ...
Szarak pisze:
04 sty 2024, 9:43
Jeszcze inaczej, praca na zmiany gdzie osoba pracuje tylko na popołudniówki, dziecko w szkole rano a po południu osoba do pracy, tu też mam problem. Dla mnie świadczenie ma wspierać osoby sprawujące opiekę nad osobami niepełnosprawnymi a nie przerzucają opiekę na innych. To tylko moje zdanie a jaką decyzję podejmie szefostwo to już nie mój problem.
ale to nadal tylko Twoja opinia, ustawa nic nie mówi o takich sytuacjach, że nie można pobierać śp
jasiak
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:29
Zajmuję się: Św/Fa/ŚR

Napisano: 04 sty 2024, 10:12

my bierzemy krótkie oświadczenie, że pracuje i sprawuje opiekę - jedno zdanie
;) „-Puchatku? -Tak Prosiaczku? -Nic- powiedział Prosiaczek biorąc Puchatka za łapkę - Chciałem się tylko upewnić, że jesteś.”
Nutka
Podinspektor
Od: 09 kwie 2014, 10:14
Zajmuję się:

Napisano: 04 sty 2024, 10:16

Szarak pisze:
04 sty 2024, 9:43
[Dla mnie świadczenie ma wspierać osoby sprawujące opiekę nad osobami niepełnosprawnymi a nie przerzucają opiekę na innych. To tylko moje zdanie a jaką decyzję podejmie szefostwo to już nie mój problem.
a dla mnie to SP po nowemu to taki mega wypasiony zasiłek pielęgnacyjny :D no bo jak chcesz weryfikować opiekę dyrektora placówki który dziecka niepełnosprawnego może na oczy nie widzieć a bezpośrednią opieką zajmują się zatrudnieni ludzie?

https://sjp.pwn.pl/szukaj/opieka.html

opieka
1. «dbanie o kogoś, o coś»
2. «nadzór prawny ustanowiony przez sąd nad osobą małoletnią»
3. pot. «człowiek lub ludzie opiekujący się kimś»

nie utrudniajmy sobie życia :D
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator

Napisano: 09 sty 2024, 14:16

@Tom., zasadniczo się zgadzam, dyrektor ośrodka po godzinie 15:30 opiekuje się, ale swoim synem, a nie niepełnosprawnym podopiecznym. Jednak Szarak ma trochę racji w tym, że jeśli wypłynie info, iż tata, który się chce opiekować dzieckiem jest marynarzem i zjeżdża do domu raz na 3 miesiące, to pojawia się czerwona latarnia...
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 30 sty 2016, 12:40
Zajmuję się:

Napisano: 09 sty 2024, 14:24

oczywiście ale to raczej będą mega sporadyczne przypadki.... dlatego też u mnie w pouczeniu jest mowa, że o zaprzestaniu sprawowania opieki należy informować ;)
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x