Pytanie czy osoby zatrudnione składające wniosek o Śp dokumentują sprawowanie opieki nad dzieckiem
Niektórzy szkoleniowcy uważają, że należy dołaczać oświadczenie, kto sprawuje opiekę nad dzieckiem w czasie zatrudnienia rodzica.
Trzeba zaznaczyć, że na stronie Ministerstwa w pytaniach i odpowiedziach jest napisane, że praca bez żadnych ograniczeń. Jednak uważam, że nie można przyjąć automatu i wypada ustalić co to za praca. Przykład jak praca od 7-15 dziecko w szkole w tym czasie, to spoko resztę dnia można przyjąć sprawuje opiekę. Inny przykład praca w transporcie 5 dni w tygodniu, osoba poza domem zjazdy na weekend, to tu mam problem. Jeszcze inaczej, praca na zmiany gdzie osoba pracuje tylko na popołudniówki, dziecko w szkole rano a po południu osoba do pracy, tu też mam problem. Dla mnie świadczenie ma wspierać osoby sprawujące opiekę nad osobami niepełnosprawnymi a nie przerzucają opiekę na innych. To tylko moje zdanie a jaką decyzję podejmie szefostwo to już nie mój problem.
też mam takie zdanie, tym bardziej, że zasiłki rodzinne idą ku końcowi ...
ale to nadal tylko Twoja opinia, ustawa nic nie mówi o takich sytuacjach, że nie można pobierać śpSzarak pisze: ↑04 sty 2024, 9:43Jeszcze inaczej, praca na zmiany gdzie osoba pracuje tylko na popołudniówki, dziecko w szkole rano a po południu osoba do pracy, tu też mam problem. Dla mnie świadczenie ma wspierać osoby sprawujące opiekę nad osobami niepełnosprawnymi a nie przerzucają opiekę na innych. To tylko moje zdanie a jaką decyzję podejmie szefostwo to już nie mój problem.
a dla mnie to SP po nowemu to taki mega wypasiony zasiłek pielęgnacyjny