świadczenie pielęgnacyjne dla zatrudnionych
-
- Stażysta
- Zajmuję się: SR FA
- Kontakt:
świadczenie pielęgnacyjne dla zatrudnionych
Pytanie czy osoby zatrudnione składające wniosek o Śp dokumentują sprawowanie opieki nad dzieckiem
Niektórzy szkoleniowcy uważają, że należy dołaczać oświadczenie, kto sprawuje opiekę nad dzieckiem w czasie zatrudnienia rodzica.
Niektórzy szkoleniowcy uważają, że należy dołaczać oświadczenie, kto sprawuje opiekę nad dzieckiem w czasie zatrudnienia rodzica.
-
- Referent
- Zajmuję się: ŚR, FA, DO, DW, ŹC, DE, CP ...
- Kontakt:
Re: świadczenie pielęgnacyjne dla zatrudnionych
podpinam się pod pytanie.
jestem po dwóch szkoleniach gdzie szkolący mówili aby brać oswiadczenia od takich osób.
jestem po dwóch szkoleniach gdzie szkolący mówili aby brać oswiadczenia od takich osób.
-
- VIP
- Zajmuję się: Św/Fa/ŚR
- Kontakt:
ale czemu ma służyć takie oświadczenie, dasz na podstawie tego odmowę czy jak ? napiszę Ci np. że w tym czasie jest w szkole i co dalej ...
- Szarak
- VIP
- Zajmuję się: Multitasking
- Kontakt:
Trzeba zaznaczyć, że na stronie Ministerstwa w pytaniach i odpowiedziach jest napisane, że praca bez żadnych ograniczeń. Jednak uważam, że nie można przyjąć automatu i wypada ustalić co to za praca. Przykład jak praca od 7-15 dziecko w szkole w tym czasie, to spoko resztę dnia można przyjąć sprawuje opiekę. Inny przykład praca w transporcie 5 dni w tygodniu, osoba poza domem zjazdy na weekend, to tu mam problem. Jeszcze inaczej, praca na zmiany gdzie osoba pracuje tylko na popołudniówki, dziecko w szkole rano a po południu osoba do pracy, tu też mam problem. Dla mnie świadczenie ma wspierać osoby sprawujące opiekę nad osobami niepełnosprawnymi a nie przerzucają opiekę na innych. To tylko moje zdanie a jaką decyzję podejmie szefostwo to już nie mój problem.jasiak pisze: 04 sty 2024, 8:59 ale czemu ma służyć takie oświadczenie, dasz na podstawie tego odmowę czy jak ? napiszę Ci np. że w tym czasie jest w szkole i co dalej ...
- Tom.
- Administrator
- Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)
- Kontakt:
ja to wszystkim proponuję zacząć myśleć o sobie i swoich budżetach
skoro ustawa nie stawia dodatkowych warunków a i ustawodawca w wyjaśnieniach idzie po najmniejszej linii oporu to przyznawajmy i cieszmy się dotacją 

-
- VIP
- Zajmuję się: Św/Fa/ŚR
- Kontakt:
też mam takie zdanie, tym bardziej, że zasiłki rodzinne idą ku końcowi ...Tom. pisze: 04 sty 2024, 10:01 ja to wszystkim proponuję zacząć myśleć o sobie i swoich budżetachskoro ustawa nie stawia dodatkowych warunków a i ustawodawca w wyjaśnieniach idzie po najmniejszej linii oporu to przyznawajmy i cieszmy się dotacją
![]()
ale to nadal tylko Twoja opinia, ustawa nic nie mówi o takich sytuacjach, że nie można pobierać śpSzarak pisze: 04 sty 2024, 9:43 Jeszcze inaczej, praca na zmiany gdzie osoba pracuje tylko na popołudniówki, dziecko w szkole rano a po południu osoba do pracy, tu też mam problem. Dla mnie świadczenie ma wspierać osoby sprawujące opiekę nad osobami niepełnosprawnymi a nie przerzucają opiekę na innych. To tylko moje zdanie a jaką decyzję podejmie szefostwo to już nie mój problem.
-
- Podinspektor
- Zajmuję się:
- Kontakt:
my bierzemy krótkie oświadczenie, że pracuje i sprawuje opiekę - jedno zdanie

- Tom.
- Administrator
- Kontakt:
a dla mnie to SP po nowemu to taki mega wypasiony zasiłek pielęgnacyjnySzarak pisze: 04 sty 2024, 9:43 [Dla mnie świadczenie ma wspierać osoby sprawujące opiekę nad osobami niepełnosprawnymi a nie przerzucają opiekę na innych. To tylko moje zdanie a jaką decyzję podejmie szefostwo to już nie mój problem.

https://sjp.pwn.pl/szukaj/opieka.html
opieka
1. «dbanie o kogoś, o coś»
2. «nadzór prawny ustanowiony przez sąd nad osobą małoletnią»
3. pot. «człowiek lub ludzie opiekujący się kimś»
nie utrudniajmy sobie życia

- noteev
- Administrator
- Zajmuję się:
- Kontakt:
@Tom., zasadniczo się zgadzam, dyrektor ośrodka po godzinie 15:30 opiekuje się, ale swoim synem, a nie niepełnosprawnym podopiecznym. Jednak Szarak ma trochę racji w tym, że jeśli wypłynie info, iż tata, który się chce opiekować dzieckiem jest marynarzem i zjeżdża do domu raz na 3 miesiące, to pojawia się czerwona latarnia...
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
Albert Camus
- Tom.
- Administrator
- Kontakt:
oczywiście ale to raczej będą mega sporadyczne przypadki.... dlatego też u mnie w pouczeniu jest mowa, że o zaprzestaniu sprawowania opieki należy informować 

Oprócz świadczenie pielęgnacyjne dla zatrudnionych - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
jaki art. wywiad szo?
Rezygnacja ze starego św. piel i wniosek na nowych zasadach - WOJEWODA
Szarak, TOM pomóżcie. Ukrainiec z kartą pobytu do 31.12.2023
Co się zmieniło zr.?
ZP a daty na orzeczeniu
czy ma zastosowanie art. 63 ustawy o ŚW?
zasiłek pielegnacyjny dla UKR
ŚP po staremu czy może po nowemu
czy może zrezygnować w każdym momencie
Świadczenie rodzicielskie a umowa zlecenie
ŚP - praca opiekuna
Nowe świadczenie piel. czy stare?
Nowe wnioski na rodzinne od stycznia 2024 co ze starymi?
nowe świadczenie pielęgnacyje od 01.01.2024r.
świadczenie pielęgnacyjne a gospodarstwo rolne
02-01-2024 wniosek o świadczenie pielęgnacyjne -poczta-TOM