Świadczenie pielęgnacyjne, DPS i rezygnacja z emerytury ?? - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 28 cze 2017, 13:48

Matka, dwoje niepełnosprawnych od urodzenia dzieci, chce zrezygnować z niskiej emerytury w ZUSie i pobierać świadczenie pielęgnacyjne.
Dzieci ze wskazaniami do przyznania tego świadczenia, jednak przebywają w ośrodkach (DPS) od kilku lat.
Czy kobiecie można w takiej sytuacji przyznać ŚP ??
becik_77
Praktykant
Od: 28 cze 2017, 13:36
Zajmuję się: ŚW
FA
SW
DM
KDR

Napisano: 28 cze 2017, 14:32

moim zdaniem niestety nie.
Świadczenie pielęgnacyjne nie przysługuje, jeżeli
1) osoba sprawująca opiekę:
a) ma ustalone prawo do emerytury, renty, renty rodzinnej z tytułu śmierci małżonka przyznanej w przypadku zbiegu prawa do renty rodzinnej i innego świadczenia emerytalno-rentowego, renty socjalnej, zasiłku stałego, nauczycielskiego świadczenia kompensacyjnego, zasiłku przedemerytalnego lub świadczenia przedemerytalnego,

Kobieta MA USTALONE PRAWO. To, ze przestanie ją pobierać niczego nie zmienia.
..... mam szczęście, jestem człowiekiem......
Sipera
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 15 kwie 2014, 8:47
Zajmuję się: ŚR, SW, DS, Za życiem, czyste powietrze, DM i DE, i wszystko co się z tym wiąże włącznie z wydawaniem decyzji, sporządzaniem list wypłat i sprawozdań

Napisano: 28 cze 2017, 14:36

a ja się bardziej skupiłam na tym, że nie dzieciaki są umieszczone

ale tez masz rację
becik_77
Praktykant
Od: 28 cze 2017, 13:36
Zajmuję się: ŚW
FA
SW
DM
KDR

Napisano: 28 cze 2017, 14:51

becik_77 pisze:a ja się bardziej skupiłam na tym, że nie dzieciaki są umieszczone

ale tez masz rację
z tym to też ostrożnie. Sprawdziłabym jak często matka ich odwiedza, ile czasu spędza, czy i jakie czynności opiekuńcze wykonuje itp. musisz ustalić, że istnieje konieczność stałego współudziału na co dzień opiekuna dziecka w procesie jego leczenia, rehabilitacji i edukacja.
Sprawdź, jak ma się do tego DPS art. 17 ust. 5 pkt. 2 lit. b - w ustawie jest, ze nie przysługuje .... jak osoba wymagająca opieki jest umieszczona w związku z koniecznością kształcenia, rewalidacji i rehabilitacji w placówce zapewniającej całodobową opiekę. Rozumiem, ze całodobową opiekę ma ale nasz słowniczek mówi o instytucji zapewniającej całodobową opiekę a nie placówce....i korzysta w niej z całodobowej opieki przez więcej niż 5 dni w tyg.
Rozumiem, ze dzieciaki są tam na stałe czyli więcej niż 5 dni w tygodniu.

Są wyroki Sądu uwalające odmowę w przypadku przebywania w DPS. Poszukaj

Jak masz czas możesz się pobawić, poszukać. Ja i tam dałabym odmowę i poradziła się odwołać. Niezbadane są wyroki Sądów.
..... mam szczęście, jestem człowiekiem......
Sipera
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 15 kwie 2014, 8:47
Zajmuję się: ŚR, SW, DS, Za życiem, czyste powietrze, DM i DE, i wszystko co się z tym wiąże włącznie z wydawaniem decyzji, sporządzaniem list wypłat i sprawozdań

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem