Witam,
bardzo proszę o pomoc. Wnioskodawca zawiesza emeryture aby brać świadczenie pielęgnacyjne i zastanawiam się czy musze ja ubezpieczać - składki społeczne czy nie?
Dziekuje
świadczenie pielegnacyjne/emerytura
-
- Praktykant
- Zajmuję się: księgowośc
- Kontakt:
-
- Referent
- Zajmuję się: świadczenia rodzinne
- Kontakt:
Re: świadczenie pielegnacyjne/emerytura
SKo przyznało świadczenie pielęgnacyjne czy sama przyznałaś?
-
- Praktykant
- Zajmuję się: księgowośc
- Kontakt:
dezycja sądu, ze emerytura ma być zawieszona i teraz nie wiem jak ja ubezpieczyć?
-
- Referent
- Zajmuję się: świadczenia rodzinne
- Kontakt:
my opłacamy składkę społeczną na podstawie art. 6 ust. 2a ustawy ubezpieczeń społecznych tj. przez okres niezbędny do uzyskania odpowiednio 20-letniego przez kobietę lub 25-letniego przez mężczyznę okresu ubezpieczenia (składkowego i nieskładkowego).
Teraz będę miała też taką sytuację, czekam na decyzję z SKO. Musisz ustalić ile lat składkowych ma wnioskodawca. Jeśli ma wymagane lata już opłacone to nie płacisz składki społecznej. Jak masz wątpliwości to wystąp do ZUSU z pismem.
Teraz będę miała też taką sytuację, czekam na decyzję z SKO. Musisz ustalić ile lat składkowych ma wnioskodawca. Jeśli ma wymagane lata już opłacone to nie płacisz składki społecznej. Jak masz wątpliwości to wystąp do ZUSU z pismem.
-
- Stażysta
- Zajmuję się: Fundusz alimentacyjny
- Kontakt:
Ja wystąpiłam z pismem do ZUS. W odpowiedzi otrzymałam informację,ile osoba ma lat składkowych i nieskładkowych - ogólnie poniżej 25 (mężczyzna). W dalszej części pisma ZUS pisze, że "nie ma potrzeby ustalania okresu niezbędnego do uzyskania okresu niezbędnego do uzyskania okresu ubezpieczenia, o którym mowa w ustawie systemowej". Fakt posiadania emerytury przez ubezpieczonego uniemożliwia wskazanie tego okresu". I I co z tym fantem zrobić?
-
- Podinspektor
- Zajmuję się: płace, księgowość
- Kontakt:
napisać do ministerstwa, a na podstawie pisma zus nie płacić, bo tak z tego wynika
Oprócz świadczenie pielegnacyjne/emerytura - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
renta rodzinna - czyj to dochód?
niedobory
Protokół z Sądu-ugoda! Pomożecie?
dochód z renty rodzinnej
CZY MOŻEMY PŁACIĆ ŚWIADDCZENIE RODZICIELSKIE
dwa stosunki pracy a urlop wychowawczy- teoretycznie trudna sprawa
Jak policzyć dochód?
Odliczyć takie alimenty od dochodu ???
zbiór centralny
świadczenie rodzicielskie a praca matki
przekazanie dokumentów z innej gminy epuapem
skład rodziny, mąż nie mieszka z rodziną