Witajcie, może ktoś podpowie od kiedy przyznać prawo do świadczenia pielęgnacyjnego. Pani składa wniosek (to jest pierwszy jej wniosek ) w kwietniu. Aktualnie od jakiegoś czasu nie pracuje. Wniosek o orzeczenie złożyła w styczniu i teraz zastanawiam się czy przyznać świadczenie od stycznia czy od miesiąca w którym wpłynął wniosek o świadczenie pielęgnacyjne i co z zasiłkiem pielęgnacyjnym. Na chwile obecna nie mam od pani żadnego oświadczenia , ze od stycznia sprawowała opiekę nad dzieckiem.Program śp przyznaje mi od stycznia czyli złożenia wniosku o niepełnosprawność.
prawo do swiadczenia musisz ustalic od miesiaca zlozenia wniosku o niepelnosprawnosc, a to znaczy,ze musisz ustalic czy juz od pierwszego dnia tego miesiaca spelniala warunki czy nie...wiec jesli masz watpliwosci co do tego czy sprawowala opieke w tym czasie - zlecasz wywiad chyba ze nie masz watpliwosci bo osoba nie pracowala w tym czasie, dziecko od tego miesiaca co najmniej jest niepelnosprawne..a z pielegnacyjnym zasilkiem co za problem ?
pielęgnacyjny to ok wyrównuje ale sp ? wniosek na komisje złożony 27 stycznia czy w tym przypadku świadczenie jest podzielne czy dajemy za cały miesiąc.
ustalasz prawo od pierwszego dnia tego miesiaca i jesli spelnia wszystkie warunki od 1.01 to przyznajesz swiadczenie od 1.01.Musisz sprawdzic czy dziecko bylo niepelnosprawne juz od 1.01, czy matka nie pracowala juz w tym czasie(czyli sprawowala opieke)- jesli tak to przyznajesz od 1.01 a jesli w orzeczeniu napisali ze niepelnosprawnosc powstala na przyklad od 27.01 to wtedy prz7yznasz dopiero od 27.01 albo matka pracowala do 15.01 - wtedy najwczesniej od 15.01...podzielne jest wtedy kiedy nie przysluguje za caly miesiac a czy przysluguje to ty wlasnie ustalasz badajac od kiedy spelnia wszystkie pzreslanki i zbadac musisz od pierwszego dnia miesiaca,w ktorym zostal zlozony wniosek o niepelnosprawnosc
w orzeczeniu mam ,ze niepełnosprawność od 12 rż dziecko ur. 01.03.2005 rozumiem ,ze jeżeli mama pozostawała bez zatrudnienia to przyznaje od 01.01.2018