Świadczenie pielęgnacyjne i zasiłek macierzyński z KRUS - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 01 mar 2017, 10:04

Pani pobiera świadczenie pielęgnacyjne na starsze dziecko, w styczniu 2017 r. urodziła kolejne dziecko. Pani napisała oświadczenie o zaprzestaniu prowadzenia gospodarstwa rolnego i na jej wniosek opłacamy jej składkę do KRUS. Otrzymała zasiłek macierzyński z Krus. Czy ktoś z Państwa posiada wyjaśnienia Ministerstwa czy można jednocześnie pobierać świadczenie pielęgnacyjne i zasiłek macierzyński z KRUS.
mops456

Napisano: 01 mar 2017, 11:25

mops456 pisze:Pani pobiera świadczenie pielęgnacyjne na starsze dziecko, w styczniu 2017 r. urodziła kolejne dziecko. Pani napisała oświadczenie o zaprzestaniu prowadzenia gospodarstwa rolnego i na jej wniosek opłacamy jej składkę do KRUS. Otrzymała zasiłek macierzyński z Krus. Czy ktoś z Państwa posiada wyjaśnienia Ministerstwa czy można jednocześnie pobierać świadczenie pielęgnacyjne i zasiłek macierzyński z KRUS.
ja dostałam coś takiego z ministerstwa:
"Żaden przepis ustawy o świadczeniach rodzinnych nie stanowi, że pobieranie zasiłku macierzyńskiego z KRUS przez rodzica niepełnosprawnego dziecka, ubezpieczonego w KRUS na wniosek o którym mowa w art. 16 ust. 2 pkt 4 ustawy o ubezpieczeniach społecznych rolników, powoduje brak prawa do świadczenia pielęgnacyjnego." P. Tomasz Wardach
Niestety nie mam już tego w formie elektronicznej.
Gość

Napisano: 01 mar 2017, 11:44

Bardzo dziękuje za informację
mops456

Napisano: 01 mar 2017, 11:56

Ja mam właśnie podobny przypadek tylko że córka pobiera szo na ojca i teraz urodziła dziecko i dostałą macierzyński czy szo nadal się jej należny?
doraaa

Napisano: 01 mar 2017, 13:38

Pytanie do Gość: czy posiada Pani tę odpowiedź w formie papierowej? Jeżeli tak bardzo proszę o kontakt mailowy : [email protected]
mops456

Napisano: 01 mar 2017, 13:51

a my w takiej sytuacji świadczenia pielęgnacyjnego i świadczenia rodzicielskiego jednej osobie nie możemy płacić. My świadczenie piel. możemy płacić dalej ale czy krus macierzyński może przyznać? może zadzwoń do krusu ja bym jeszcze się upewniła.
oliwia1234

Napisano: 01 mar 2017, 13:55

ale faktycznie w ustawie jest powiedziane że nie można pobierać ś.p. i macierzyńskiego na to samo dziecko. to w takim razie nie przeszkadza.
oliwia1234

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x