Matka złożyła wniosek na świadczenie pielęgnacyjne na syna, który ma orzeczenie o znacznym stopniu wydane 17-04-2019r. Wniosek na komisję złożony 21-02-2019r., ustalony stopień niepełnosprawności datuje się od 21-02-2019r., niepełnosprawność istnieje od wczesnego dzieciństwa. Od kiedy przyznać świadczenie pielęgnacyjne?
Ja jeżeli by było wcześniej orzeczenie o niepełnosprawności i 7i8 pkt na tak to bym przyznał od 01. 02 jeżeli nie ma wcześniejszego i jest tylko to, to bym przyznał nie wcześniej niż od 21.02
„Mądry potrafi wyłowić naukę z całej rzeki głupich słów, natomiast głupi nie potrafi wyłowić niczego z potoku mądrości.”
Właśnie tu mam problem, bo było wcześniej orzeczenie na podstawie którego przyznałam świadczenie do 31-01-2019r., jednak było ono ważne tylko do 3-01-2019r., bo chłopak wtedy skończył 16 lat. Matka złożyła wniosek na komisję dopiero 21 lutego, nie ma tutaj miesiąca, nawet program mi to sugerował, i nie jestem pewna czy nie powinnam traktować tego orzeczenia jako całkiem nowego i przyznać dopiero od 21-02-2019r?
z jednej strony na pewno nie wyzdrowiał przez te parę dni między orzeczeniami ale z drugiej nie ma tego potwierdzonego w ciągłości orzeczeń więc bym przyznał od daty kiedy legitymuje się znacznym czyli od 21
„Mądry potrafi wyłowić naukę z całej rzeki głupich słów, natomiast głupi nie potrafi wyłowić niczego z potoku mądrości.”