jeżeli osoba składa o SZO po raz pierwszy - i przekracza kryterium dochodowe 764 zł o kwotę 33 zł to możemy przyznać ? Dałam odmowę - SKO do ponownego rozpatrzenia - kazali sprawdzić ,czy w poprzednim okresie osoba gdyby składała wniosek to czy miesciła sie w kryterium. Sprawdziłam - kryterium nie przekraczało w poprzednim okresie. Nie wiem czy przyznac czy odmówić . Moze miał ktos podobny przypadek
do szo jak najbardziej obowiązuje ten wyjątek, nikt tego nie zlikwidował. mnie zastanawia co innego. Skoro osoba składała pierwszy raz to jaki prawem sko każe ci przeliczać dochody za poprzedni okres zasiłkowy?? nie rozumiem tego.
SKO napisało ,żeby sprawdzić czy przysługiwało w poprzednim okresie , ponieważ cytuje"dokonując wykładni gramatycznej tego przepisu , wskazać należy , że mówi on o przysługiwaniu zasiłku a nie przyznaniu ".
Obowiązkiem organu jest ustalenie czy hipotetycznie w poprzednim okresie zasiłkowym przysługiwałoby omawiane swiadczenie. Nie wiem co teraz zrobić , sprawidziłam i w poprzednim okresie gdyby osoba skladała wniosek to nie było przekroczenia . Myslę ,że skompletuje dokumenty dam odmowę , każe sie odwołać niech kolegium przyzna.
Może miła ktos podobny przypadek.
No ale w poprzednim okresie świadczenie nie przysługiwało, bo strona nie skorzystała z uprawnień, więc i na ten okres odmowa. Ja bym wydał wniosek o świadczenie pielęgnacyjne.