Świadczenie pielęgnacyjne na mamę

Wybrane tematy:
Wzory decyzji Wzory wniosków o świadczenia rodzinne - UKRAINA Zmiana wysokości świadczenia pielęgnacyjnego ZANIM ZAŁOŻYSZ NOWY TEMAT - PRZECZYTAJ! kwestia ŚP dopytanie Kiedy wypłacacie świadczenie rodzinne ??
ODPOWIEDZ
Ciekawa09
Praktykant
Zajmuję się: FA,ŚP,ŚR
Kontakt:

Świadczenie pielęgnacyjne na mamę

Post autor: Ciekawa09 »

Witam. Wpłynął do nas wniosek o świadczenie pielęgnacyjne (wniosek na starych zasadach) na matkę. Kobieta wcześniej nie pobierała świadczenia. Ponieważ wniosek jest wpisany w książkę trzeba coś z nim zrobić. Po wprowadzeniu wniosku do systemu od razu jest odmowa. Czy przed wydaniem decyzji pracownik socjalny powinien przeprowadzić wywiad ? To mój pierwszy wniosek na osobę dorosłą i teraz nie wiem co robić. Jak uzasadnić odmowę ?
jollaa
Starszy referent
Zajmuję się: SR
Kontakt:

Re: Świadczenie pielęgnacyjne na mamę

Post autor: jollaa »

Podstawą do odmowy będzie art. 63 ust. 1 ustawy o świadczeniu wspierającym. Skoro Pani nigdy nie pobierała ŚP, to nie ma możliwości zastosować "starych" przepisów.
Wywiad lepiej zrobić. Bo pewnie Pani będzie chciała się odwołać. A SKO bez wywiadu mogłoby dać do ponownego rozpatrzenia.
NataliaŚR
Praktykant
Zajmuję się: Świadczenia rodzinne
Kontakt:

Post autor: NataliaŚR »

@jollaa pisałaś może już taką odmowę? mogłabyś się podzielić wzorem?
jollaa
Starszy referent
Zajmuję się: SR
Kontakt:

Post autor: jollaa »

nie miałam takiej sprawy
Awatar użytkownika
Tom.
Administrator
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)
Kontakt:

Post autor: Tom. »

3 zdania o 63 ust. 1 - zacytować, napisać, że nigdy nie pobierała, nie można stosować starych przepisów. Zacytować nową 17, napisać ile ma lat niepełnosprawna, wniosek końcowy - przesłanki nie spełnione. Ot cała filozofia.
Karolina223
Referent
Zajmuję się: Świadczenie Rodzinne
Kontakt:

Post autor: Karolina223 »

nie wiem czy nie lepiej postanowieniem bez rozpatrzenia bezprzedmiotowy wniosek w tej sytuacji ...?
ODPOWIEDZ