Oczywiście, że nie może. Albo czeka na wyrok sądowy albo rezygnuje ze starego i bierze nowe na córkę.Mała81 pisze: ↑09 maja 2025, 12:41Dzień dobry wszystkim powiedzcie mi czy kobieta, która miała od kilku lat świadczenie pielęgnacyjne na matkę w tym momencie sprawa jest w sądzie ponieważ pani nie przyznano znacznego stopnia, czy może złożyć teraz wniosek na nowych zasadach na córkę, a potem jeżeli sprawa w sądzie z matką zakończyłaby się do niej pomyślnie czy może dalej składać na starych zasadach na tą matkę??? Pani wymyśliła sobie że złoży teraz na córkę bo nie ma z czego żyć. Na moje nie może, ale chciałabym się upewnić.
A z jakich konkretnie przepisów to wynika?Widzę, ze jest zapis że w przypadku zbiegu świadczen przysługuje jedno z nich art. 27 ust 5.Nowa34 pisze: ↑09 maja 2025, 13:12Oczywiście, że nie może. Albo czeka na wyrok sądowy albo rezygnuje ze starego i bierze nowe na córkę.Mała81 pisze: ↑09 maja 2025, 12:41Dzień dobry wszystkim powiedzcie mi czy kobieta, która miała od kilku lat świadczenie pielęgnacyjne na matkę w tym momencie sprawa jest w sądzie ponieważ pani nie przyznano znacznego stopnia, czy może złożyć teraz wniosek na nowych zasadach na córkę, a potem jeżeli sprawa w sądzie z matką zakończyłaby się do niej pomyślnie czy może dalej składać na starych zasadach na tą matkę??? Pani wymyśliła sobie że złoży teraz na córkę bo nie ma z czego żyć. Na moje nie może, ale chciałabym się upewnić.