Czy opłacie składki do ZUS osobie która uzbierała okres ubezpieczenia w KRUS ?
Jak w województwie Mazowieckim odnosi się Urząd Wojewódzki do tego ? Widzę że praktyki są różne.
Zgodnie z Ustawa o FUS. Jeśli osoba nie ma zgromadzonego 20 letniego (kobieta) i 25 letniego (mezczyzna) okresu ubezpieczeń to opłacamy składkę emerytalno rentową. Podstawa wyliczenia składki FUS to kwota pobieranego ŚP.
Osoba, wiadomo, musi zostac wyrejestrowana z KRUS po opłaceniu przez nia 25 lat w KRUS.
Krus wyrejestrowuje z ubezpieczen spolecznych osoby, ktore maja oplacone 25 lat i pobieraja ŚP. Zgłaszamy je do ZUS i od lat opłacamy składki emerytalno-rentowe.
Organ realizujący zadania z zakresu u.ś.r., powinien wystąpić na podstawie art. 6 ust. 2c u.s.u.s., do ZUS i KRUS z pisemnym zapytaniem, czy i za jaki okres opłacać składki na ubezpieczenie emerytalno-rentowe za osobę pobierającą świadczenie pielęgnacyjne. O podleganiu ubezpieczeniu emerytalno-rentowemu rozstrzygają organy właściwe w tych sprawach, ZUS i KRUS.
Jestem z Mazowieckiego. Tak miałam kontrolę z ŚP i właśnie mi to zarzucili czemu nie opłacamy do ZUS jeśli już ktoś ma wymagany okres w KRUS. Więc zaczęliśmy opłacać tym osobom, choć wcześniej tego w naszym OPS nie praktykowaliśmy.