świadczenie pielęgnacyjne na nowych i starych zasadach jednocześnie!
-
- Stażysta
- Zajmuję się: świadczenia rodzinne
- Kontakt:
świadczenie pielęgnacyjne na nowych i starych zasadach jednocześnie!
Dzień dobry wszystkim powiedzcie mi czy kobieta, która miała od kilku lat świadczenie pielęgnacyjne na matkę w tym momencie sprawa jest w sądzie ponieważ pani nie przyznano znacznego stopnia, czy może złożyć teraz wniosek na nowych zasadach na córkę, a potem jeżeli sprawa w sądzie z matką zakończyłaby się do niej pomyślnie czy może dalej składać na starych zasadach na tą matkę??? Pani wymyśliła sobie że złoży teraz na córkę bo nie ma z czego żyć. Na moje nie może, ale chciałabym się upewnić.
-
- Referent
- Zajmuję się: ZR,FA,500+
- Kontakt:
Re: świadczenie pielęgnacyjne na nowych i starych zasadach jednocześnie!
Oczywiście, że nie może. Albo czeka na wyrok sądowy albo rezygnuje ze starego i bierze nowe na córkę.Mała81 pisze: 09 maja 2025, 12:41 Dzień dobry wszystkim powiedzcie mi czy kobieta, która miała od kilku lat świadczenie pielęgnacyjne na matkę w tym momencie sprawa jest w sądzie ponieważ pani nie przyznano znacznego stopnia, czy może złożyć teraz wniosek na nowych zasadach na córkę, a potem jeżeli sprawa w sądzie z matką zakończyłaby się do niej pomyślnie czy może dalej składać na starych zasadach na tą matkę??? Pani wymyśliła sobie że złoży teraz na córkę bo nie ma z czego żyć. Na moje nie może, ale chciałabym się upewnić.
-
- Stażysta
- Zajmuję się: świadczenia rodzinne
- Kontakt:
A z jakich konkretnie przepisów to wynika?Widzę, ze jest zapis że w przypadku zbiegu świadczen przysługuje jedno z nich art. 27 ust 5.Nowa34 pisze: 09 maja 2025, 13:12Oczywiście, że nie może. Albo czeka na wyrok sądowy albo rezygnuje ze starego i bierze nowe na córkę.Mała81 pisze: 09 maja 2025, 12:41 Dzień dobry wszystkim powiedzcie mi czy kobieta, która miała od kilku lat świadczenie pielęgnacyjne na matkę w tym momencie sprawa jest w sądzie ponieważ pani nie przyznano znacznego stopnia, czy może złożyć teraz wniosek na nowych zasadach na córkę, a potem jeżeli sprawa w sądzie z matką zakończyłaby się do niej pomyślnie czy może dalej składać na starych zasadach na tą matkę??? Pani wymyśliła sobie że złoży teraz na córkę bo nie ma z czego żyć. Na moje nie może, ale chciałabym się upewnić.
- Tom.
- Administrator
- Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)
- Kontakt:
art 17 ust 5 pkt 1
-
- Referent
- Zajmuję się: SR,FA,CP, DO i wszelkie programy rządowe.
- Kontakt:
Kazdy ma prawo zlożyc wniosek.
Oprócz świadczenie pielęgnacyjne na nowych i starych zasadach jednocześnie! - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
Uzysk i utrata dochodu - jakie postpowanie?
czyste powietrze ????
Zasiłek Pielęgnacyjny
świadczenie pielęgnacyjne na starych zasadach !
dodatek dopełniający?
ważność karty pobytu
totalne zaćmienie
aktualizacja sr 2-25.2
zmiana miejsca zamieszkania a koordynacja
Becikowe
Czyste powietrze i ziemia
Czy liczyć uzysk? Przy przysługuje BECIK
ZP na dziecko ze statusem UKR, matka z pozwoleniem na pobyt
ZUS/KRUS - czy pobiera dodatek pielęgnacyjny?
Opłacenie składek do ZUS, po uzbieraniu 25 lat w KRUS, kto opłaca ?
Zgon ŚP