świadczenie pielęgnacyjne na nowych i starych zasadach jednocześnie!

Wybrane tematy:
Wzory decyzji Wzory wniosków o świadczenia rodzinne - UKRAINA Zmiana wysokości świadczenia pielęgnacyjnego ZANIM ZAŁOŻYSZ NOWY TEMAT - PRZECZYTAJ! kwestia ŚP dopytanie Kiedy wypłacacie świadczenie rodzinne ??
ODPOWIEDZ
Mała81
Stażysta
Zajmuję się: świadczenia rodzinne
Kontakt:

świadczenie pielęgnacyjne na nowych i starych zasadach jednocześnie!

Post autor: Mała81 »

Dzień dobry wszystkim powiedzcie mi czy kobieta, która miała od kilku lat świadczenie pielęgnacyjne na matkę w tym momencie sprawa jest w sądzie ponieważ pani nie przyznano znacznego stopnia, czy może złożyć teraz wniosek na nowych zasadach na córkę, a potem jeżeli sprawa w sądzie z matką zakończyłaby się do niej pomyślnie czy może dalej składać na starych zasadach na tą matkę??? Pani wymyśliła sobie że złoży teraz na córkę bo nie ma z czego żyć. Na moje nie może, ale chciałabym się upewnić.
Nowa34
Referent
Zajmuję się: ZR,FA,500+
Kontakt:

Re: świadczenie pielęgnacyjne na nowych i starych zasadach jednocześnie!

Post autor: Nowa34 »

Mała81 pisze: 09 maja 2025, 12:41 Dzień dobry wszystkim powiedzcie mi czy kobieta, która miała od kilku lat świadczenie pielęgnacyjne na matkę w tym momencie sprawa jest w sądzie ponieważ pani nie przyznano znacznego stopnia, czy może złożyć teraz wniosek na nowych zasadach na córkę, a potem jeżeli sprawa w sądzie z matką zakończyłaby się do niej pomyślnie czy może dalej składać na starych zasadach na tą matkę??? Pani wymyśliła sobie że złoży teraz na córkę bo nie ma z czego żyć. Na moje nie może, ale chciałabym się upewnić.
Oczywiście, że nie może. Albo czeka na wyrok sądowy albo rezygnuje ze starego i bierze nowe na córkę.
Mała81
Stażysta
Zajmuję się: świadczenia rodzinne
Kontakt:

Post autor: Mała81 »

Nowa34 pisze: 09 maja 2025, 13:12
Mała81 pisze: 09 maja 2025, 12:41 Dzień dobry wszystkim powiedzcie mi czy kobieta, która miała od kilku lat świadczenie pielęgnacyjne na matkę w tym momencie sprawa jest w sądzie ponieważ pani nie przyznano znacznego stopnia, czy może złożyć teraz wniosek na nowych zasadach na córkę, a potem jeżeli sprawa w sądzie z matką zakończyłaby się do niej pomyślnie czy może dalej składać na starych zasadach na tą matkę??? Pani wymyśliła sobie że złoży teraz na córkę bo nie ma z czego żyć. Na moje nie może, ale chciałabym się upewnić.
Oczywiście, że nie może. Albo czeka na wyrok sądowy albo rezygnuje ze starego i bierze nowe na córkę.
A z jakich konkretnie przepisów to wynika?Widzę, ze jest zapis że w przypadku zbiegu świadczen przysługuje jedno z nich art. 27 ust 5.
Awatar użytkownika
Tom.
Administrator
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)
Kontakt:

Post autor: Tom. »

art 17 ust 5 pkt 1
@Kiki8074
Referent
Zajmuję się: SR,FA,CP, DO i wszelkie programy rządowe.
Kontakt:

Post autor: @Kiki8074 »

Kazdy ma prawo zlożyc wniosek.
ODPOWIEDZ