Kochani, pomóżcie mi zrozumieć, bo ja już nie ogarniam. Koleżanka z kujawsko-pomorskiego pobiera ŚP na matkę na starych zasadach. W 2023 r. zawiesiła wypłatę renty chorobowej w ZUS i SKO przyznało jej ŚP na stałe. Teraz dzwoni do mnie z informacją, że Pani z ZUS-u jej powiedziała, że od stycznia 2024 roku przepisy się zmieniły i przysługują jej oba świadczenia.I wypłaciła koleżance na konto zaległą rentę od stycznia 2024r.
Może ja się nie znam ale u nas (wielkopolskie) warunkiem uzyskania prawa do ŚP na starych zasadach było zawieszenie renty/emerytury. Czy coś się zmieniło w tym temacie? Czy Pani w ZUS-ie pomyliła świadczenia (stare/nowe)?
Świadczenie pielęgnacyjne na starych zasadach i wypłata zawieszonej renty chorobowej
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: ŚR, SW
- Kontakt:
-
- VIP
- Zajmuję się: ŚR
- Kontakt:
Re: Świadczenie pielęgnacyjne na starych zasadach i wypłata zawieszonej renty chorobowej
Tak.... przepisy się zmieniły ale tylko w kwestii świadczeń na dzieci do 18 roku życia.
Sama piszesz że świadczenie jest na starych zasadach więc te stare zasady nadal was obowiązują...więc nie można pracować , mieć emerytury, renty....pracować w gosp.rolnym , prowadzić działalności gosp, itp...
Od kiedy to Pani z ZUS-u decyduje o świadczeniu pielęgnacyjnym, przecież to nie jej zakres obowiązków.
Sama piszesz że świadczenie jest na starych zasadach więc te stare zasady nadal was obowiązują...więc nie można pracować , mieć emerytury, renty....pracować w gosp.rolnym , prowadzić działalności gosp, itp...
Od kiedy to Pani z ZUS-u decyduje o świadczeniu pielęgnacyjnym, przecież to nie jej zakres obowiązków.
Oprócz Świadczenie pielęgnacyjne na starych zasadach i wypłata zawieszonej renty chorobowej - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
Tom proszę o podpowiedź -samotne dodatek
uzysk dochodu z tyt. św. rodzicielskiego
Tom, Szarak i Mądre Głowki
potrącenie nienależnie pobranego świadczenia
Dwutygodniowy pobyt w ZK czy uchylać decyzję ŚP?
składki krus
Nowe ŚP urlop wychowawczy
Czy ZP - hospicjum
świadczeni pielegnacyjne po wyroku sądowym
Składki KRUS
świadczenie pielęgnacyjne
ŚP - stare zasady - KRUS
świadczenie pielęgnacyjne do kiedy
Zasiłek pielęgnacyjny na dziecko, a odwołanie od orzeczenia
Czy działa u Was SIOMEN?
przedłużki