świadczenie pielęgnacyjne od kiedy ? - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 17 ]

Napisano: 31 lip 2015, 9:48

Proszę o pomoc, klientka pobierała do dnia 30.04.2015r. świadczenie pielęgnacyjne na swoje dziecko . W terminie złożyła wniosek o dalsze ustalenie niepełnosprawności. W okresie od dnia 1.05.2015r. do dnia 18 czerwca 2015r. nie pracowała i nie była zarejestrowana jako osoba bezrobotna. W dniu 19 czerwca 2015 r. zarejestrowała się do PUB , jako bezrobotna w związku z tym, że nie miała innej możliwości zgłoszenia do ubezpieczenia zdrowotnego i była do dnia 19 lipca 2015r. zarejestrowana. Od dnia 20 lipca 2015r. klientka była już wyrejestrowana i otrzymała orzeczenie o niepełnosprawności na dziecko i zgłosiła się z wnioskiem o ustalenie prawa do świadczenia pielęgnacyjnego. Wcześniej pobierała do dnia 30 kwietnia 2015r. Co zrobić , czy przyznać od 20 lipca 2015r.? , czy za okres , który nie była zarejestrowana jako osoba bezrobotna i po wyrejestrowaniu ? Proszę o pomoc :)
Ewa Ewa

Napisano: 31 lip 2015, 9:52

Czy coś zmieniło, że zarejestrowanie w PUP jest przeszkodą do SP? Przepisu nie ma na to a przecież orzeczeń to już na kopy było, że data wyrejestrowania z PUP nie ma żadnego znaczenia. Od 1 maja jak psu buda. Przecież jak przyznanie będzie od 1 maja to ją PUP wyrejestruje za ten cały okres, bo musi zgodnie z ustawą o bezrobotnych.
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 31 lip 2015, 10:00

nie musi Tom, nie musi....
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 31 lip 2015, 10:01

Ja dlatego prosze o pomoc, a człowiek całe życie się uczy :) , klientka była zrejestrowana 1 miesiac i to mnie zmyliło, czyli od maja 2015 można przyznać . Bardzo dziękuje Tom
Ewa Ewa

Napisano: 31 lip 2015, 10:07

Drogi Elmeru , co z tym moim problemem, od maja 2015 przyznać ?
Ewa Ewa

Napisano: 31 lip 2015, 10:11

Elmer pisze:nie musi Tom, nie musi....
Elmer oj musi, oj musi, bo osoba pobierająca śp nie spełnia statusu bezrobotnego wg ich ustawy
Kati@

Napisano: 31 lip 2015, 10:14

Elmer pisze:nie musi Tom, nie musi....
Przyznaję, że mam ostatnimi laty przerwy w SR ale przecież z bezrobotnych dalej wykluczone są osoby pobierające SP, SZO czy ZDO. Sposób sformułowania zapisów ustaw o SR i promocji zatrudnienia wskazuje, że pierwszeństwo mają nasze świadczenia przed PUP tak jak analogicznie dodatek pielęgnacyjny ma pierwszeństwo przed ZP. Nie widzę więc podstawy prawnej do pozostawienia osoby pobierającej SP w rejestrach PUP w przypadku wstecznego przyznania świadczenia.
Orzeczeń też przecież się naczytaliśmy swego czasu, gdzie łopatologicznie było wykładane że zarejestrowanie w PUP to nie jest negatywna przesłanka SP wiec nie wiem o czym mówisz.
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator

Napisano: 31 lip 2015, 10:17

to ja wiem, tylko jest jeden problem.
Mój PUP ma interpretację naszego kochanego ministerstwa i nie wyrejestrowują wstecz. Twierdzą, że my robimy błąd przyznając ŚP i się zapierają. Potem czasami wychodzą jaja z ZUSem i korespondencja kwitnie....
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 31 lip 2015, 10:29

To jak robicie błąd, niech wyślą do unieważnienia :lol: Ja miałem jazdy z MCPS jak przyznawali programy rządowe. Często kilka miesięcy po mojej decyzji w tej sprawie. Ile ja się do nich napisałem, że to zadanie z pomocy społecznej a ta koordynacji nie podlega, nie mają prawa tego tykać i nic. Beton. To wysłałem hurtem do unieważnienia te ich decyzje do SKO w Wawie i ich naprostowali :lol:
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator

Napisano: 31 lip 2015, 10:31

aż tacy odważni to oni nie są...
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Strona 1 z 2    [ Posty: 17 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem