świadczenie pielęgnacyjne - pilne - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]

Napisano: 26 mar 2014, 14:13

Nie wiem co zrobić złożyła mi wniosek kobieta na świadczenie pielęgnacyjne na swoją dorosłą niepełnosprawną córkę, której niepełnosprawność powstała w czasie nauki w gimnazjum, mamy trochę wątpliwości, ponieważ córka jest sprawna fizycznie (chora psychicznie) mąż wnioskodawczyni nie pracuje zawodowo jest od roku na emeryturze. Nie wiem co zrobić jak w rodzinie są trzy osoby dorosłe, córka pobiera rentę socjalna i nikt z nich nie pracuje wszyscy wspólnie gospodarują. Postanowiliśmy z koleżanką że poprosimy pracownika socjalnego o przeprowadzenie wywiadu.
Jaką decyzję byście podjęli w takiej sytuacji.
~ewka

Napisano: 26 mar 2014, 14:16

jeżeli spełnia kryteria do ŚP to czemu nie przyznać ?? //// a mało jest takich co w miarę norm.funkcjonują a pobierane jest na nich ŚP
~kama

Napisano: 26 mar 2014, 14:27

ewka powinnas się wstydzic to jest żenujące.
~zibi

Napisano: 26 mar 2014, 14:30

A czy Śp jest tylko dla osób, które opiekują się niepełnosprawnymi fizycznie? Osoby z niepełnosprawnością umysłową lub chorzy psychicznie też mogą dać nieźle popalić
~Ruda

Napisano: 26 mar 2014, 14:37

Chodzi mi przeze wszystkim o to że ojciec siedzi w domu i może sprawować opiekę nad córką
~ewka

Napisano: 26 mar 2014, 14:38

ale ma emeryturę tak????
~kama

Napisano: 26 mar 2014, 14:38

Tak
~ewka

Napisano: 26 mar 2014, 14:40

ale po co interpretujesz po swojemu przepisy ??? Czy ustawodawca kazał badać co robi drugi rodzic ? NIE!!!
~Elka

Napisano: 26 mar 2014, 14:47

no..kazal:D SP mozna przyznac jesli rodzic rezygnuje badz nie podejmuje zatrudnienia W ZWIAZKU Z KONIECZNOSCIA OPIEKI...a jesli ojciec emeryt moze opiekowac sie to nie ma koniecznosci rezygnacji z zatrudnienia matki
moim zdaniem mozna miec watpliwosci w takiej sytuacji jak wyzej i wywiad te watpliwosci moze rozwiac...moze ojciec nie nadaje sie na opiekuna - wtedy jak najbardziej koniecznosc rezygnacji matki by byla...a jak sprawny tatus siedzi w domu i tylko TV oglada...to sorry
~kb

Napisano: 26 mar 2014, 15:13

Dziękuje wam wszystkim o podpowiedzi poczekam jeszcze na ten wywiad i zobaczę czy rzeczywiście zasadne jest pobieranie świadczenie przez tą rodzinę, bo coraz więcej mam wątpliwości.
~ewka

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x