świadczenie pielęgnacyjne - pilne
świadczenie pielęgnacyjne - pilne
Nie wiem co zrobić złożyła mi wniosek kobieta na świadczenie pielęgnacyjne na swoją dorosłą niepełnosprawną córkę, której niepełnosprawność powstała w czasie nauki w gimnazjum, mamy trochę wątpliwości, ponieważ córka jest sprawna fizycznie (chora psychicznie) mąż wnioskodawczyni nie pracuje zawodowo jest od roku na emeryturze. Nie wiem co zrobić jak w rodzinie są trzy osoby dorosłe, córka pobiera rentę socjalna i nikt z nich nie pracuje wszyscy wspólnie gospodarują. Postanowiliśmy z koleżanką że poprosimy pracownika socjalnego o przeprowadzenie wywiadu.
Jaką decyzję byście podjęli w takiej sytuacji.
Jaką decyzję byście podjęli w takiej sytuacji.
Re: świadczenie pielęgnacyjne - pilne
jeżeli spełnia kryteria do ŚP to czemu nie przyznać ?? //// a mało jest takich co w miarę norm.funkcjonują a pobierane jest na nich ŚP
A czy Śp jest tylko dla osób, które opiekują się niepełnosprawnymi fizycznie? Osoby z niepełnosprawnością umysłową lub chorzy psychicznie też mogą dać nieźle popalić
Chodzi mi przeze wszystkim o to że ojciec siedzi w domu i może sprawować opiekę nad córką
ale po co interpretujesz po swojemu przepisy ??? Czy ustawodawca kazał badać co robi drugi rodzic ? NIE!!!
no..kazal:D SP mozna przyznac jesli rodzic rezygnuje badz nie podejmuje zatrudnienia W ZWIAZKU Z KONIECZNOSCIA OPIEKI...a jesli ojciec emeryt moze opiekowac sie to nie ma koniecznosci rezygnacji z zatrudnienia matki
moim zdaniem mozna miec watpliwosci w takiej sytuacji jak wyzej i wywiad te watpliwosci moze rozwiac...moze ojciec nie nadaje sie na opiekuna - wtedy jak najbardziej koniecznosc rezygnacji matki by byla...a jak sprawny tatus siedzi w domu i tylko TV oglada...to sorry
moim zdaniem mozna miec watpliwosci w takiej sytuacji jak wyzej i wywiad te watpliwosci moze rozwiac...moze ojciec nie nadaje sie na opiekuna - wtedy jak najbardziej koniecznosc rezygnacji matki by byla...a jak sprawny tatus siedzi w domu i tylko TV oglada...to sorry
Dziękuje wam wszystkim o podpowiedzi poczekam jeszcze na ten wywiad i zobaczę czy rzeczywiście zasadne jest pobieranie świadczenie przez tą rodzinę, bo coraz więcej mam wątpliwości.
Oprócz świadczenie pielęgnacyjne - pilne - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
SZo, Urząd Pracy
gdzie szukać projektu ustawy na wyrównania swiadczenia od lipca
świadectwo pracy w języku niderlandzkim
PILNE KOORDYNACJA
jak myślicie kiedy wejdą te zmiany ?
staż interwencyjny
czy można drugi raz zastosowac art. 5 ust. 3 w tym samym okreie zasiłkowym?
pomocy
wieści z ministerstwa
informacja na mpips
Świadczenie pielęgnacyjne na chorą mame
POMOCY
ustawa SR
Do elmera prosze upewnij mnie
ukrainka a zasiłek rodzinny
Macie zmianę w Sygnity - 200zł ?