moja upośledzona siostra jest w dps. Czasem gdy jest w szpitalu moja mama jedzie z nią ( duza odleglosc, zazwyczaj wynajem pokoju itp) się nia zajmuje od rana do wieczora bo ona jest zupełnie niezdolna.... W lutym ma skierowanie na onkologie, prawdopodobnie pobedzie kilka tygodni....czy może mama złozyc na świadczenie??? skoro w tym czasie nie przebywa pod opieka dps???...
szpital ani dps nie zajma sie nim przez te 6 tyg. Wszysdtkie czynnosci przez cały dzień musi wykonywać rodzina, raz albo dwa w tygodniu studenci lub pielęgniarki pomagaja w kapieli chorego.
Bez przesady - nie dość że matka oddała córke do DPS-u to jeszcze jak córka potrzebuje jej pomocy w związku z pobytem w szpitalu to matka chce świadczenie pielegnacyjne??????
Jakaś paranoja
Przecież szpital zapewnia jej całodobowe utrzymanie i opieke a to że matka jeździ i pomaga w opiece to jest jej OBOWIĄZKIEM
wiem że jest to obowiązkiem ale matka tez już stara, bez dochodu a za noclegi itp też czymś zapłacic trzeba. jakoś to organizujemy ale ...... tak wam sie tylko wydaje....
do uli mądrali. Mama ma 65 lat i waży 46 kilo, siostra ma 30 lat i waży prawie 70 i ma przy tym ogromną siłę. nic nie rozumie i trzeba ją krępowac jak sie ja z oka spuści...... ale ty oczywiscie dałabys sobie z nią rade w domu. Oczywiście .