Świadczenie pielęgnacyjne/wspierające - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 4    [ Posty: 31 ]

Napisano: 16 lip 2024, 12:16

Proszę o potwierdzenie - klientka ma przyznane świadczenie pielęgnacyjne, jej podopieczny uzyskał świadczenie wspierające od styczna. Mam weryfikację ZUS, nie mam decyzji przyznającej - to wystarczy do wszczęcia postępowania w sprawie uchylenia decyzji? Od styczna świadczenia do zwrotu oczywiście z odsetkami?
Nowka
Referent
Od: 19 lut 2020, 11:40
Zajmuję się: ŚR/ŚW/FA/DS/CP/DM

Napisano: 16 lip 2024, 12:17

oczywiście, bez odsetek ;)
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 16 lip 2024, 12:25

Tom dlaczego bez odsetek? Właśnie zastanawiamy się jak powinno być prawidłowo...
Nowka
Referent

Napisano: 16 lip 2024, 12:33

a dlaczego z odsetkami? przepis masz?
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator

Napisano: 16 lip 2024, 13:58

są wyjaśnienia ministerstwa z 4 grudnia 2023 r. że bez odsetek, ale nie mogę załączyć bo wyskakuje mi "Przestrzeń na dysku przeznaczona na załączniki jest już zapełniona"
anavika
Referent
Od: 25 lip 2012, 16:23
Zajmuję się: SR/FA/SW/dodatki

Napisano: 16 lip 2024, 18:12

anavika pisze:
16 lip 2024, 13:58
"Przestrzeń na dysku przeznaczona na załączniki jest już zapełniona"
musisz usunąć swoje poprzednie załączniki w ustawieniach konta
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator

Napisano: 17 lip 2024, 7:12

świadczenie wspierające można otrzymać od miesiąca złożenia wniosku o punkty wsparcia ? działa to analogicznie jak z wyrównywaniem zasiłku piel przy orzeczeniu?
Człowiek nie jest taki, co by sobie nie poradził:)
POCAHONTAS
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 25 lis 2005, 10:00
Zajmuję się:

Napisano: 17 lip 2024, 7:27

Art. 26
1. Prawo do świadczenia wspierającego ustala się od miesiąca, w którym wpłynął wniosek.
2. Jeżeli w okresie 3 miesięcy, licząc od dnia wydania decyzji ustalającej poziom potrzeby wsparcia, zostanie złożony wniosek, prawo do świadczenia wspierającego ustala się od miesiąca, w którym złożono wniosek o wydanie decyzji ustalającej poziom potrzeby wsparcia.
3. Jeżeli osoba, o której mowa w art. 3 ust. 2, złoży wniosek w okresie 3 miesięcy od dnia ukończenia przez nią 18. roku życia, prawo do świadczenia wspierającego ustala się od miesiąca ukończenia przez tę osobę 18. roku życia.
4. W przypadku złożenia do sądu odwołania od decyzji ustalającej poziom potrzeby wsparcia termin, o którym mowa w ust. 2, liczy się od dnia uprawomocnienia się decyzji ustalającej poziom potrzeby wsparcia.
5. Prawo do świadczenia wspierającego ustala się na czas ważności decyzji ustalającej poziom potrzeby wsparcia, do ostatniego dnia miesiąca, w którym upływa termin ważności tej decyzji.
6. Kwotę świadczenia wspierającego przysługującą za niepełny miesiąc ustala się, dzieląc kwotę świadczenia przez liczbę wszystkich dni kalendarzowych w tym miesiącu, a otrzymaną kwotę mnoży się przez liczbę dni kalendarzowych, za które świadczenie przysługuje. Kwotę świadczenia wspierającego przysługującą za niepełny miesiąc zaokrągla się do 10 groszy w górę.
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator

Napisano: 17 lip 2024, 8:17

Dzięki. Znalazłam wyjaśnienia faktycznie wskazują, że bez odsetek.
Nowka
Referent

Napisano: 17 lip 2024, 8:20

Pytam, bo wróciła do mnie babka, której prawdopodobnie wstrzymamy Sw. piel. od 01.07 ze wzgledu na to, ze kobieta nie sprawuje opieki - jest w szpitalu z wizją pobytu w hospicjum. zaproponowałam, żeby w imieniu syna(zepoł down) złozyła wniosek w lipcu o punkty wsparcia a potem o swiadczenie wspierające. Córeczka tej babki zrobiła mi raban, bo Pan w ZUS powiedział, ze świadczenie wspierajace od miesiącaca kiedy złozy wniosek w ZUS o wspierające.

kiedyś mi się obiło o uszy, że strona we wniosku o wspierajace moze zaznaczyć, że nie chce wyrównania właśnie ze względu na to, żeby nie zwracać św. piel.

ale ten mój przypadek jest inny.
Człowiek nie jest taki, co by sobie nie poradził:)
POCAHONTAS
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 25 lis 2005, 10:00
Zajmuję się:

Strona 1 z 4    [ Posty: 31 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x