Świadczenie pielęgnacyjne wypłata wstecz po odwołaniu w SKO - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 08 kwie 2022, 12:53

Dzień dobry,
chciałem uzyskać informację czy po pozytywnym rozpatrzeniu skargi na odmowę przyznania świadczenia opiekuńczego w SKO należy mi się wypłata świadczenia wstecz i na jakiej podstawie prawnej (ze względu na tutejszy beton urzedniczy obawiam się, że nie wyrównają) sprawa ciągnie się od pażdziernika ub roku i oparła się już o skargi na SKA i skargę w WSA na SKO (dopiero jak złozyłem skargę na SKO w WSA to otrzymałem informację, że odrzucili zaskarżoną decyzję) , chciałbym zawczasu przygotować jakieś pismo gdyby nie wyrównali z podstawą prawną.
Z góry dziękuję za pomoc.
K.
KrzysztofGd
Praktykant
Od: 08 kwie 2022, 12:45
Zajmuję się: PS

Napisano: 08 kwie 2022, 12:57

skoro sko ci przyznało wstecz to nie rozumiem pytania, organ wypłaca zgodnie z treścią rozstrzygnięcia przez sko lub sąd
masterm
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 14 mar 2017, 12:52
Zajmuję się: SR

Napisano: 08 kwie 2022, 13:24

masterm pisze:
08 kwie 2022, 12:57
skoro sko ci przyznało wstecz to nie rozumiem pytania, organ wypłaca zgodnie z treścią rozstrzygnięcia przez sko lub sąd
Nie napisałem, że "przyznali wstecz" może uściślę, SKO odrzuciło zaskarżoną decyzję o odmowie przyznania i skierowało do ponownego rozpatrzenia. Komplet dokumentów o świadczenie złożyłem w październiku ub roku. Stąd moje pytanie.
KrzysztofGd
Praktykant

Napisano: 08 kwie 2022, 13:27

bez znajomości akt sprawy nikt ci nie odpowie czy na pewno będziesz miał i od kiedy, w każdym bądź razie obowiązkiem organu jest rozpatrzenie sprawy co najmniej od miesiąca złożenia wniosku, a są okoliczności, że i jeszcze wstecz

więc jeżeli sytuacja przez wszystkie te miesiące była taka sama i zdecydują się przyznać to powinni to zrobić min. od października
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 08 kwie 2022, 14:24

Tom. pisze: więc jeżeli sytuacja przez wszystkie te miesiące była taka sama i zdecydują się przyznać to powinni to zrobić min. od października
Sytuacja nie uległa zmianie, cały czas w "obrocie" były te same papiery, znając nasze urzedy (do wniosku zapobiegawczo dołączyłem wyroki NSA i WSA stwierdzające, że odmowa na podstawie wieku powstania niepełnosprawności jest niekonstytucyjn i mimo to odmówili właśnie na tej podstawie) obawiam się po prostu, że nie wyrównają dlatego szukam podstaw prawnych aby przygotować zawczasu pismo.
KrzysztofGd
Praktykant

Napisano: 08 kwie 2022, 15:43

KrzysztofGd pisze:
08 kwie 2022, 14:24
Tom. pisze: więc jeżeli sytuacja przez wszystkie te miesiące była taka sama i zdecydują się przyznać to powinni to zrobić min. od października
Sytuacja nie uległa zmianie, cały czas w "obrocie" były te same papiery, znając nasze urzedy (do wniosku zapobiegawczo dołączyłem wyroki NSA i WSA stwierdzające, że odmowa na podstawie wieku powstania niepełnosprawności jest niekonstytucyjn i mimo to odmówili właśnie na tej podstawie) obawiam się po prostu, że nie wyrównają dlatego szukam podstaw prawnych aby przygotować zawczasu pismo.
jeśli chodziło tylko o art 17 ust 1b to na 99,9% przypadków sko powinno uchylić decyzje i samo przyznać, jeśli natomiast dali do ponownego rozpatrzenia to w dalszym ciągu dałbym ponownie odmowę.
masterm
Awatar użytkownika
Starszy referent

Napisano: 08 kwie 2022, 17:46

Występowałem w skardze o uchylenie i przyznanie. Ale w tym wątku chodzi mi głównie o podstawy prawne obowiązku wypłacenia zasiłku "wstecz" czyli od kiedy złozyłem wszystkie papiery. Co do decyzji urzędniczej tak czy inaczej będę składał zawiadomienie o przestępstwie z art. 231 KK.
KrzysztofGd
Praktykant

Napisano: 09 kwie 2022, 16:10

[qute]jeśli chodziło tylko o art 17 ust 1b to na 99,9% przypadków sko powinno uchylić decyzje i samo przyznać, jeśli natomiast dali do ponownego rozpatrzenia to w dalszym ciągu dałbym ponownie odmowę.
[/quote]
"Natomiast w stosunku do opiekunów osób, których niepełnosprawność powstała później, kryterium momentu powstania niepełnosprawności, jako uniemożliwiające uzyskanie świadczenia pielęgnacyjnego, utraciło przymiot konstytucyjności, a zatem w odniesieniu do tych osób oceny spełnienia przesłanek niezbędnych dla przyznania świadczenia pielęgnacyjnego należy dokonywać z pominięciem tego kryterium. W rezultacie nie jest więc dopuszczalne oparcie odmowy przyznania prawa do świadczenia pielęgnacyjnego na tej części przepisu art. 17 ust. 1b ustawy o świadczeniach rodzinnych, która została uznana za niezgodną z art. 32 ust. 1 Konstytucji RP.

Tożsame stanowisko zajął Naczelny Sąd Administracyjny w wyroku dnia 21 lutego 2018 r., sygn. akt I OSK 2758/17."
KrzysztofGd
Praktykant

Napisano: 11 kwie 2022, 11:44

niezgodny jest, ale w ustawie zapis nadal jest niestety i jeszcze długo będzie więc pozostaje dawać tylko odmowy
masterm
Awatar użytkownika
Starszy referent

Napisano: 11 kwie 2022, 12:09

a wcale, że nie.... przepisu uznanego za niezgodny z Konstytucją się nie stosuje.... tego uczą na pierwszym roku studiów i żadna ministerialna propaganda tego nie zmieni...
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x