świadczenie pielęgnacyjne-wyrok sądu
-
- Stażysta
- Zajmuję się: Świadczenia rodzinne, fundusz alimentacyjny, świadczenia wychowawcze
- Kontakt:
świadczenie pielęgnacyjne-wyrok sądu
Pani pobierającą emeryturę złożyła u nas wniosek na śp przez kancelarię adwokacką. Wydaliśmy w tej sprawie decyzję odmowną, sko utrzymało decyzję w mocy.
31 maja sko zwróciło nam dokumenty wraz z wyrokiem sądu. Wyrok zapadł 17.02.2021 r. Uzasadnienie wyroku jest takie, że trzeba Pani X przyznać śp od miesiąca, w którym zrezygnuje z emerytury.
Problem polega na tym, że dnia 02.05.2021 r. zmarła osoba wymagająca opieki, czyli przed tym jak otrzymaliśmy wyrok sądu. Wysłaliśmy do kancelarii pismo z pytaniem czy pani x podtrzymuje swój wniosek. odpisali, że tak.
Co w takiej sytuacji należy zrobić? Postanowienie o umorzeniu postępowania, decyzja? Mieliście taką sprawę? Proszę o podpowiedzi.
31 maja sko zwróciło nam dokumenty wraz z wyrokiem sądu. Wyrok zapadł 17.02.2021 r. Uzasadnienie wyroku jest takie, że trzeba Pani X przyznać śp od miesiąca, w którym zrezygnuje z emerytury.
Problem polega na tym, że dnia 02.05.2021 r. zmarła osoba wymagająca opieki, czyli przed tym jak otrzymaliśmy wyrok sądu. Wysłaliśmy do kancelarii pismo z pytaniem czy pani x podtrzymuje swój wniosek. odpisali, że tak.
Co w takiej sytuacji należy zrobić? Postanowienie o umorzeniu postępowania, decyzja? Mieliście taką sprawę? Proszę o podpowiedzi.
- Szarak
- VIP
- Zajmuję się: Multitasking
- Kontakt:
Re: świadczenie pielęgnacyjne-wyrok sądu
"Uzasadnienie wyroku jest takie, że trzeba Pani X przyznać śp od miesiąca, w którym zrezygnuje z emerytury."
A Pani wstrzymała emeryturę ? Dla mnie powinno być wezwanie. Nie maa podstaw do umorzenia. Do dnia zgonu trzeba normalnie rozpatrzyć czy miała wstrzymanie emerytury czy nie. Po dniu zgonu odmowa bo brak sprawowania opieki.
A Pani wstrzymała emeryturę ? Dla mnie powinno być wezwanie. Nie maa podstaw do umorzenia. Do dnia zgonu trzeba normalnie rozpatrzyć czy miała wstrzymanie emerytury czy nie. Po dniu zgonu odmowa bo brak sprawowania opieki.
-
- Stażysta
- Zajmuję się: Świadczenia rodzinne, fundusz alimentacyjny, świadczenia wychowawcze
- Kontakt:
Sąd w uzasadnieniu wskazał, że organ powinien stronę poinformować o możliwości złożenia wniosku o zawieszenia emerytury, my tego nie zrobiliśmy. Wskazał, że zgodnie z art. 24 ust 2 u.ś.r. prawo do śr ustala sie począwszy do miesiąca, w którym wpłynął wniosek, czyli w sprawach wymagających rezygnacji z emerytury od miesiąca, w którym strona przedstawi decyzję o wstrzymaniu wypłaty emerytury.
- Krzysztof
- Starszy referent
- Zajmuję się: Byłem opiekunem dorosłej osoby niepełnosprawnej
- Kontakt:
Pytanie podstawowe - czy ZUS będzie chciał zawiesić emeryturę wstecz ?b@rtosz pisze: 16 sie 2021, 10:47 Sąd w uzasadnieniu wskazał, że organ powinien stronę poinformować o możliwości złożenia wniosku o zawieszenia emerytury, my tego nie zrobiliśmy. Wskazał, że zgodnie z art. 24 ust 2 u.ś.r. prawo do śr ustala sie począwszy do miesiąca, w którym wpłynął wniosek, czyli w sprawach wymagających rezygnacji z emerytury od miesiąca, w którym strona przedstawi decyzję o wstrzymaniu wypłaty emerytury.
Który wyrok dotyczy ww sprawy ?
II SA/Gl 1091/20 - Wyrok WSA w Gliwicach z 2021-02-17
II SA/Go 846/20 - Wyrok WSA w Gorzowie Wlkp. z 2021-02-17
II SA/Po 885/20 - Wyrok WSA w Poznaniu z 2021-02-17
Sami sobie robicie problem, ale przede wszystkim problem robicie wnioskodawcom.
-----------
Krzysztof
Krzysztof

-
- Stażysta
- Kontakt:
Wyrok jest z Gorzowa. To prawda, że robimy sobie problem i wnioskodawcom, ale nawet sądy nie trzymają się jednego zdania, bo w nowych wyrokach wskazują, że można przyznać śp jeśli strona wstrzyma emeryturę, a mam wyrok z 2019 r. gdzie sąd wskazał, że śp należy przyznać do wysokości pomniejszonej o emeryturę. I bądź tu mądry...
sko też nie wyszło poza strefę komfortu i utrzymało naszą decyzję w mocy.
Teraz muszę znaleźć rozwiązanie dobre i dla strony i dla siebie.
sko też nie wyszło poza strefę komfortu i utrzymało naszą decyzję w mocy.
Teraz muszę znaleźć rozwiązanie dobre i dla strony i dla siebie.
-
- Stażysta
- Zajmuję się: ŚW/ŚR
- Kontakt:
Podczepię się pod wątek. Ma ktoś wzór takiej informacji o możliwości wyboru ŚP zawieszając emeryturę? Piszecie taką informację + od razu wezwanie do złożenia decyzji o zawieszeniu czy w dwóch oddzielnych pismach?
-
- Stażysta
- Zajmuję się: śr, S,
- Kontakt:
właśnie mam ten sam prolem. kobeita dostała wyrok sądu, który uchyla naszą i SKO decyzję. W uzasadnieniu piszę, aby kobieta wybrała korzystaniejszą opcję ŚP lub emerytura. i nie wiem co dalej robić. Kobeita wydzwania z żądaniem pieniędzy, które sie nie anelżą.. Czy mam wysłać właśnie pismo informujące o możliwości wyboru? Nasz radca prawny jest na urlopie i musze czekać aż przyjedzie, wiec może tu ktoś podpowie 

- Szarak
- VIP
- Zajmuję się: Multitasking
- Kontakt:
Dostałaś zwrot akt z SKO ? Jak nie to nic na razie nie robisz.OPSBIELICE1 pisze: 17 sie 2021, 9:31 właśnie mam ten sam prolem. kobeita dostała wyrok sądu, który uchyla naszą i SKO decyzję. W uzasadnieniu piszę, aby kobieta wybrała korzystaniejszą opcję ŚP lub emerytura. i nie wiem co dalej robić. Kobeita wydzwania z żądaniem pieniędzy, które sie nie anelżą.. Czy mam wysłać właśnie pismo informujące o możliwości wyboru? Nasz radca prawny jest na urlopie i musze czekać aż przyjedzie, wiec może tu ktoś podpowie![]()
-
- Stażysta
- Kontakt:
Dostałam akta i wyrok sądu
-
- Stażysta
- Kontakt:
Brat tej kobiety, która składała wniosek jest od grudnia 2020r. na ZOLU. Kobieta wyraźnie powtarza, że nie zamierza rezygnować z emerytury, bo brata już z nią nie ma. Chce środki finansowe za okres kiedy brat był w domu. tylko według mnie jest to nie możliwe, ponieważ kobieta w tamtym okresie miała emeryturę, nie rezygnowała z niej, a wyrok sądu wyraźnie wskazuje na wybór poniędzy korzystniejszym świadczeniem.
Oprócz świadczenie pielęgnacyjne-wyrok sądu - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
Zasiłek rodzinny skład
jaką ktotę do uzysku
pracownik w depresji
świadczenie rehabilitacyjne a świadczenie pielegnacyjne
Świadczenie pielęgnacyje a ubezpieczenie zdr. małżonka
prośba o pomoc
Koordynacja. Proszę o pomoc
Empatia - działa Wam już?
nowe e-podatki
Wniosek o ZR z grudnia 2020 r. a rozwód z czerwca 2021 r. Od kiedy ustalić prawo do ZR?
składka zdrowotna nie może być zwrócona,co robicie?
jakie rozporządzenie
13 emerytura i renta - informacja o kwocie
nowe rozporządzenie
Przelicznik ha
JAK ROBICIE