świadczenie pielęgnacyjne z koordynacją a składka zdrowotna

Wybrane tematy:
Wzory decyzji Wzory wniosków o świadczenia rodzinne - UKRAINA Zmiana wysokości świadczenia pielęgnacyjnego ZANIM ZAŁOŻYSZ NOWY TEMAT - PRZECZYTAJ! kwestia ŚP dopytanie Kiedy wypłacacie świadczenie rodzinne ??
ODPOWIEDZ
monka123
Stażysta
Zajmuję się: sw
Kontakt:

świadczenie pielęgnacyjne z koordynacją a składka zdrowotna

Post autor: monka123 »

Witam,

mąż pracuje za granicą. Płaci ubezpieczenie zdrowotne zagraniczne. Żona ma świadczenie pielęgnacyjne przyznane decyzją wojewody na ich wspólne dziecko - żona i dziecko mieszkają w Polsce. Żona nie posiada ubezpieczenia zdrowotnego.

Kto ma opłacać jej składkę zdrowotną wójt czy pracodawca męża?
Jeśli wójt to od kiedy? Od momentu złożenia wniosku o objęcie jej ubezpieczeniem zdrowotnym? Świadczenie pielęgnacyjne pobiera już od dawna, ale wcześniej nie wnioskowała o to.

Proszę o odpowiedzi.
Sprawa pilna.
Awatar użytkownika
Szarak
VIP
Zajmuję się: Multitasking
Kontakt:

Re: świadczenie pielęgnacyjne z koordynacją a składka zdrowo

Post autor: Szarak »

Zaznaczę, że nie miałem takiej sytuacji ale z tego co mi wiadomo to w takim przypadku małżonek powinien ją ubezpieczyć składają formularz S1.
monka123
Stażysta
Zajmuję się: sw
Kontakt:

Post autor: monka123 »

Też tak myślałam, ale co zrobić z art. 66 ust. 2 ustawy Świadczenia opieki zdrowotnej finansowane ze środków publicznych ?

w związku z art. 66 ust. 1 pkt 28a tej ustawy.
kala1
Starszy referent
Zajmuję się: referent
Kontakt:

Post autor: kala1 »

status członka rodziny zwalnia nas z płacenia składki zdrowotnej ty jedynie opłacasz składki społeczne jeśli nie ma 20 lat składkowych.
ODPOWIEDZ