Witam,
mam pytanie. Otrzymuje od PCPRu świadczenie na kontynuowanie nauki. Został mi jeszcze jeden rok studiów, ale w wakacje podjęłam prace, mam umowe zlecenie, czy te świadczenie przez wakacje zostanie mi odebrane czy mogę dorobić do jakieś kwoty? oczywiscie od pażdziernika dalej bede studiowała.
świadczenie pieniężne na kontynuowanie nauki.
-
- Praktykant
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: świadczenie pieniężne na kontynuowanie nauki.
jeżeli bierzesz 500 to dochód się nie liczy bo jestes na ustawie o pieczy, a jeżeli 494,10 to jesteś na przepisach ustawy o pomocy społecznej gdzie jest kryterium dochodowe.
-
- Praktykant
- Zajmuję się:
- Kontakt:
ja otrzymuje świadczenie w wysokości 494,10. Czy wiesz może ile wynosi to kryterium dochodowe?
Kryteria dochodowe wynoszą:
dla osoby samotnie gospodarującej - 542 zł,
dla osoby w rodzinie - w wysokości 456 zł.
Pomoc pieniężna na kontynuowanie nauki przysługuje osobie usamodzielnianej:
samotnie gospodarującej, której dochód nie przekracza 200% kwoty kryterium dochodowego na osobę samotnie gospodarującą tj. 954 zł
w rodzinie, w której dochód na osobę nie przekracza 200% kwoty kryterium dochodowego na osobę w rodzinie tj. 702 zł
dla osoby samotnie gospodarującej - 542 zł,
dla osoby w rodzinie - w wysokości 456 zł.
Pomoc pieniężna na kontynuowanie nauki przysługuje osobie usamodzielnianej:
samotnie gospodarującej, której dochód nie przekracza 200% kwoty kryterium dochodowego na osobę samotnie gospodarującą tj. 954 zł
w rodzinie, w której dochód na osobę nie przekracza 200% kwoty kryterium dochodowego na osobę w rodzinie tj. 702 zł
sorry tamte były stare
samotnie gospodarującej, której dochód nie przekracza 200% kwoty kryterium dochodowego na osobę samotnie gospodarującą tj. 1084 zł,
w rodzinie, w której dochód na osobę nie przekracza 200% kwoty kryterium dochodowego na osobę w rodzinie tj. 912 zł.
samotnie gospodarującej, której dochód nie przekracza 200% kwoty kryterium dochodowego na osobę samotnie gospodarującą tj. 1084 zł,
w rodzinie, w której dochód na osobę nie przekracza 200% kwoty kryterium dochodowego na osobę w rodzinie tj. 912 zł.
ale i ci "starzy" wychowankowie nabierają prawo do pomocy zgodnie z art. 240 ust. ustawy o pieczy!! trzeba to tylko jak najszybciej zgłosić do PCPR! będziesz dalej otrzymywała pomoc
Oprócz świadczenie pieniężne na kontynuowanie nauki. - Stare tematy przeczytaj również:
Pilne
szukamy rodziny specjalistycznej
Aktywny samorząd B2
alimenty
Pilnie poszukiwane miejsce w Pogotowiu Rodzinnym
Odpł. biologicznego wspólne gospodarstwo domowe
Przerwanie nauki
zaw. niesp. z dzieckiem wielodzietna RZ a dof. do wypoczynku
tytuł wykonawczy
AKTUALNA WERSJA POMOST STD 2-3.0
odzyskanie władzy i nie rozwiazanie rodziny zastepczej
szukamy miejca w pieczy zastępczej-niemowlę z FAS Dolny Śl.
Turnusy rehabilitacyjne
uchylenie decyzji a dzieci do adopcji
alimenty od rodziców biologicznych
Kontrole PFRON