Turnusy rehabilitacyjne
-
- Praktykant
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Turnusy rehabilitacyjne
Mam pytanie dotyczące dofinansowania do turnusów rehabilitacyjnych. Rodzina składa się z trzech osób (rodzice z dzieckiem). Ojciec i dziecko otrzymali dofinansowanie z opiekunem. Matka natomiast nie otrzymała dofinansowania ale pojedzie jako opiekun i chce otrzymać dofinansowanie na obojga członków rodziny. Byłoby to zatem podwójne dofinansowanie na opiekuna dla jednej osoby i moim zdaniem nie ma takiej możliwości. Nie mam jednak podstawy prawnej, żeby odmówić dofinansowania, mogę powołać się tylko na logikę jednak jakieś pismo urzędowe trzeba sklecić. Poradzicie coś?
Re: Turnusy rehabilitacyjne
U nas tez były podobne sytuacje i nie przyznawałam dofinansowania uzasadniając, że osoba wskazana we wniosku jako opiekun będzie opiekunem innej osoby niepełnosprawnej i już dostała dotacje z tego tytułu (tak jakoś to szło). Albo prosiłam o wyznaczenie innego opiekuna. A to mozna jeszcze tłumaczyc w ten sposób; skoro osoba niepełnospawna potrzebuje opiekuna na turnusie, to ten opiekun powinien byc do jej dyspozycji przez cały czas: podczas posiłków, czynności higienicznych, na zaleconych zabiegach, podczas rekreacji itd. No to jak jedna osoba bedzie w stanie pomóc dwojgu niepełnosprawnym na zabiegach jeśli te zabiegi beda w tych samych godzinach?? A tak nawiasem mówiąc, ze środkami PFRON lepiej postepować bardzo ostroznie, bo jak przyznasz dofinansowanie jak w opisanej przez Ciebie sytuacji to kontrola moze sie do tego przyczepic i kasa do zwrotu, a jak nie przyznasz to tez sie moga przyczepic ale najwyzej napisza w protokole ze były jakies uchybienia. Pozdrawiam
Oprócz Turnusy rehabilitacyjne - Stare tematy przeczytaj również:
Odpł. biologicznego wspólne gospodarstwo domowe
Przerwanie nauki
zaw. niesp. z dzieckiem wielodzietna RZ a dof. do wypoczynku
świadczenie pieniężne na kontynuowanie nauki.
tytuł wykonawczy
AKTUALNA WERSJA POMOST STD 2-3.0
odzyskanie władzy i nie rozwiazanie rodziny zastepczej
szukamy miejca w pieczy zastępczej-niemowlę z FAS Dolny Śl.
uchylenie decyzji a dzieci do adopcji
alimenty od rodziców biologicznych
Kontrole PFRON
pomoc na kont nauki
PILNE!!! Poszukiwane 4 miejsca w Placówce Opiekuńczej
Dofinansowanie do barier dla mieszkańca DPS
Dofinansowania na sprzęt rehabilitacyjny
PILNIE!!!! Poszukiwane 4 miejsca w Placówce Opiekuńczej