Świadczenie Pileęgnacyje a decyzja SKO
-
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Świadczenie Pileęgnacyje a decyzja SKO
Jakiś czas temu uczestniczyłam w szkoleniu WOKISS, które prowadziła p. A. Kawecka, dot. zmian w przepisach świadczeń opiekuńczych.
Na początku nie omieszkała poinformować "Nas" jako Organ I Instacji w sprawie wydanych decyzji odmawiających prawo do świadczeń pielęgnacyjnych o słabym postępowaniu dowodowym, w celu wykazania związku przyczynowo-skutkowego.
Tj. rzeczywisty fakt zrezygnowania z pracy (rozumiany tu jako faktyczne zaprzestanie pracy) i wymiar opieki nad osoba legitymującą się orzeczeniem o niepełnosprawności (czy zakres sprawowanej opieki jest na tyle angażujący, że wymusza rezygnacje pracy przez osobę sprawującą opiekę).
Podsumowując lawina wniosków o świadczenia pielęgnacyjne poniekąd jest naszą "winą" z uwagi na słabe postępowanie dowodowe (stanowisko sądów), już zapomnieli że kiedyś renta / emerytura nie stanowiła przyznać świadczenie pielęgnacyjne (w nie pełniej kwocie różny między rentą a świad. piel.)
I oto dziś pierwsza decyzja SKO w Pile, gdzie została utrzymana decyzja w mocy, zarzucili nam niestosowanie wyroku TK (wiek niepełnosprawności), a utrzymali z uwagi na brak związku przyczynowo-skutkowego (osoba bezrobotna od 2018 r. , nie zrezygnował z pracy na rzecz opieki , bo jest nie akywny zawodowo od co najmniej 2018 r.). Szok!
Na początku nie omieszkała poinformować "Nas" jako Organ I Instacji w sprawie wydanych decyzji odmawiających prawo do świadczeń pielęgnacyjnych o słabym postępowaniu dowodowym, w celu wykazania związku przyczynowo-skutkowego.
Tj. rzeczywisty fakt zrezygnowania z pracy (rozumiany tu jako faktyczne zaprzestanie pracy) i wymiar opieki nad osoba legitymującą się orzeczeniem o niepełnosprawności (czy zakres sprawowanej opieki jest na tyle angażujący, że wymusza rezygnacje pracy przez osobę sprawującą opiekę).
Podsumowując lawina wniosków o świadczenia pielęgnacyjne poniekąd jest naszą "winą" z uwagi na słabe postępowanie dowodowe (stanowisko sądów), już zapomnieli że kiedyś renta / emerytura nie stanowiła przyznać świadczenie pielęgnacyjne (w nie pełniej kwocie różny między rentą a świad. piel.)
I oto dziś pierwsza decyzja SKO w Pile, gdzie została utrzymana decyzja w mocy, zarzucili nam niestosowanie wyroku TK (wiek niepełnosprawności), a utrzymali z uwagi na brak związku przyczynowo-skutkowego (osoba bezrobotna od 2018 r. , nie zrezygnował z pracy na rzecz opieki , bo jest nie akywny zawodowo od co najmniej 2018 r.). Szok!
- Tom.
- Administrator
- Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)
- Kontakt:
Re: Świadczenie Pileęgnacyje a decyzja SKO
ale jaki szok? od zawsze badaliśmy "związek przyczynowy"
to nie jest świadczenie za opiekę a za rezygnację z aktywności zawodowej z powodu sprawowanej opieki
niektórym się ubzdurało, że odpowiednie orzeczenie jest równoznaczne z prawem do SP ale tak nie jest i nigdy nie było

to nie jest świadczenie za opiekę a za rezygnację z aktywności zawodowej z powodu sprawowanej opieki

niektórym się ubzdurało, że odpowiednie orzeczenie jest równoznaczne z prawem do SP ale tak nie jest i nigdy nie było

-
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
no tak...to jak to się ma do art.17 ust. 6
"6. Zarejestrowanie w powiatowym urzędzie pracy jako osoba poszukująca pracy lub posiadanie statusu bezrobotnego nie ma wpływu na uprawnienie do świadczenia pielęgnacyjnego."
"6. Zarejestrowanie w powiatowym urzędzie pracy jako osoba poszukująca pracy lub posiadanie statusu bezrobotnego nie ma wpływu na uprawnienie do świadczenia pielęgnacyjnego."
-
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Czyli jak to się ma do art.17 ust. 6. Zarejestrowanie w powiatowym urzędzie pracy jako osoba poszukująca pracy lub posiadanie statusu bezrobotnego nie ma wpływu na uprawnienie do świadczenia pielęgnacyjnego.
Poza tym do teraz nasze SKO uchylili nasze decyzje i przyznawali SP (dla długotrwale bezrobotnych, czy wzywali strony do wstrzymania renty/emerytury).
Poza tym do teraz nasze SKO uchylili nasze decyzje i przyznawali SP (dla długotrwale bezrobotnych, czy wzywali strony do wstrzymania renty/emerytury).
-
- Praktykant
- Zajmuję się: ŚR/ŚW/FA/DG/40UKR/CP/wszystkim co się nawinie
- Kontakt:
U mnie to samo SKO. przyszły dwie decyzje tydzień temu, obie do ponownego rozpatrzenia, bo za mało dowodów na to, że rolnicy przestali prowadzić gospodarstwo rolne. W jednym z przypadków wnioskodawca przekazał hektary synowi, bo opieka nad matką nie pozwalała mu dłużej zajmować się gospodarstwem. Mam sprawdzić czy wnioskodawcy nie biorą dopłat i zwrotu podatku akcyzowego, bo darowizna to najwidoczniej za mało...apilaw pisze: 11 lip 2023, 12:45 Jakiś czas temu uczestniczyłam w szkoleniu WOKISS, które prowadziła p. A. Kawecka, dot. zmian w przepisach świadczeń opiekuńczych.
-
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
O właśnie o tym też wspominała, podatek akcyza Gmina, i powinniśmy mieć wiedzę że złożył wniosek do Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa wniosek o zaprzestanie produkcji rolnej co dowodzi na niemożliwość otrzymywania dopłat unijnych.
U Nas lawina wniosków o świadczenie pielęgnacyjne rezygnują z SZO i ZDO - obecnie ma 12 postępowań w sprawie wiadomo już odmowy świadczenia, jak SKO teraz zaczęło restrykcyjnie podchodzić to czekają Nas Sądy.
Ludzie się wkurzają, że innym się należy a im nie (uczciwi...jak zrezygnowali z SZO teraz jeszcze się okaże że nie dostaną).
najgorzej jak przychodzą I OPOWIADAJĄ że w Gminie obok to wszystkim dają, a my wymyślamy i stertę dokumentów wołamy.
U Nas lawina wniosków o świadczenie pielęgnacyjne rezygnują z SZO i ZDO - obecnie ma 12 postępowań w sprawie wiadomo już odmowy świadczenia, jak SKO teraz zaczęło restrykcyjnie podchodzić to czekają Nas Sądy.
Ludzie się wkurzają, że innym się należy a im nie (uczciwi...jak zrezygnowali z SZO teraz jeszcze się okaże że nie dostaną).
najgorzej jak przychodzą I OPOWIADAJĄ że w Gminie obok to wszystkim dają, a my wymyślamy i stertę dokumentów wołamy.
- Tom.
- Administrator
- Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)
- Kontakt:
ale tym to dlaczego chcesz odmawiać jak w SZO jest analogiczna sytuacja "rezygnacji z zatrudnienia w celu opieki".... oni już mają ustalony zwiazek przyczynowo-skutkowy poprzez przyznanie SZOapilaw pisze: 11 lip 2023, 14:32 Ludzie się wkurzają, że innym się należy a im nie (uczciwi...jak zrezygnowali z SZO teraz jeszcze się okaże że nie dostaną).

-
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Nie ja nie odmówię, ale co zrobi SKO, ja mam inne przesłanki (żona na męża, żyją rodzice osoby niepełnosprawnej nie maja znacznego stopnia).
Więc u mnie odmowa.
Więc u mnie odmowa.
-
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
A tych rolników faktycznie wzywacie o zaświadczenia z gminy czy agencji
- Edysia185
- Starszy referent
- Zajmuję się: SR
- Kontakt:
Rodzicom się nie należy świadczenie pielęgnacyjne, ponieważ ich dziecko pozostaje w związku małżeńskim.apilaw pisze: 12 lip 2023, 10:02 Nie ja nie odmówię, ale co zrobi SKO, ja mam inne przesłanki (żona na męża, żyją rodzice osoby niepełnosprawnej nie maja znacznego stopnia).
Więc u mnie odmowa.
I jeszcze art. 130 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego mówi, że obowiązek jednego małżonka do dostarczania środków utrzymania drugiemu małżonkowi po rozwiązaniu lub unieważnieniu małżeństwa albo po orzeczeniu separacji wyprzedza obowiązek alimentacyjny krewnych tego małżonka.
Oprócz Świadczenie Pileęgnacyje a decyzja SKO - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
szo a składka zdrowotna
sprawozdanie w SW z rozdziału 85502 2060
świadczenie wspierające, likwidacja SZO, nowe ŚP
UKR czy nie?
Pomocy NP zasiłek pielegnacyjny, a zgon Świadczeniobiorcy
art. 15zzzzzn ustawy covid-19
UKR zas. pielęgnacyjny
COVID-ZAKOŃCZENIE DECYZJI
renta rodzinna pobierana przez matkę-czy to dochód
od kiedy uchylić dodatek na samotne
zasiłek macierzyński po utracie zatrudnienia a świadcenie pielęgnacyjne
zasiłek pielęgnacyjny przyznany na stałe a weryfikacja
art. 65§1 czy 66§3 k.p.a.?
CZYSTE POWIETRZE
Świadczenie pielęgnacyjne - składki emer-ren.
spokrewniona rodzina zastępcza