Witam ma pytanie czy przysługuje świadczenie pielęgnacyjne na dziecko przebywające w ośrodku działającym jako samodzielny publiczny zakład opieki zdrowotnej wykonujący działalność leczniczą działa całodobowo. Rodzic ponosi koszty dojazdu do ośrodka koszty przepustek do domu oraz koszty materiałów szkolnych słodyczy i kieszonkowych.
hmmm mam wątpliwość
bo słodycze i kieszonkowe do mnie nie przemawiają
a materiały szkolne rozumiem, że to nie jakieś niezbędne podręczniki
te weekendy ...
można by to potraktować jak internat
ale tam się płaci za jedzenie internat, wówczas nie jest to placówka zapewniająca nieodpłatne utrzymanie
a tu pewnie nie ma czegoś takiego
dlatego ja bym dała odmowę i niech odwoła strona
nie przysługuje świadczenie pielęgnacyjne jeśli osoba ◦została umieszczona w rodzinie zastępczej, z wyjątkiem rodziny zastępczej spokrewnionej, rodzinnym domu dziecka albo, w związku z koniecznością kształcenia, rewalidacji lub rehabilitacji, w placówce zapewniającej całodobową opiekę, w tym w specjalnym ośrodku szkolno-wychowawczym, z wyjątkiem podmiotu wykonującego działalność leczniczą, i korzysta w niej z całodobowej opieki przez więcej niż 5 dni w tygodniu;
jak to się ma pisze za wyjątkiem podmiotu wykonującego działalność lecznicza a w zaświadczeniu jest ze ośrodek to podmiot wykonujący działalność leczniczą