ŚWIADCZENIE RODZICIELSKIE
ŚWIADCZENIE RODZICIELSKIE
Witam serdecznie mam pytanie czy należy się Pani X świadczenie rodzicielskie jeżeli tatuś prawdopodobnie jest na tacierzyńskim
- kb
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: ŚWIADCZENIE RODZICIELSKIE
nie sadze, tacierzynski to wlasciwie macierzynski tylko wykorzystywany przez ojca po rezygnacji z macierzynskiego przez matke
Urlop tacierzyński
Pojęcie urlopu tacierzyńskiego nie występuje w Kodeksie pracy. Jest to część urlopu macierzyńskiego niewykorzystana przez matkę dziecka, którą przejmuje ojciec. Zgodnie z obowiązującymi przepisami pracownica, po wykorzystaniu po porodzie co najmniej 14 tygodni urlopu macierzyńskiego, ma prawo zrezygnować z pozostałej części tego urlopu. W takim przypadku niewykorzystanej części urlopu macierzyńskiego udziela się pracownikowi-ojcu wychowującemu dziecko, na jego pisemny wniosek.
Polecany produkt: Umowy zlecenia i inne umowy cywilnoprawne od 1 stycznia 2017 r.
Wniosek pracownika
Pracownik ojciec we wniosku w sprawie udzielenia urlopu powinien wskazać, iż to on opiekuje się dzieckiem, datę urodzenia dziecka i oświadczenie, w jaki wymiarze matka dziecka wykorzystała urlop macierzyński. Do takiego wniosku najlepiej więc załączyć zaświadczenie z zakładu pracy, w którym jest zatrudniona matka dziecka z informacją, jaką część urlopu wykorzystała oraz akt urodzenia dziecka.
Urlop tacierzyński
Pojęcie urlopu tacierzyńskiego nie występuje w Kodeksie pracy. Jest to część urlopu macierzyńskiego niewykorzystana przez matkę dziecka, którą przejmuje ojciec. Zgodnie z obowiązującymi przepisami pracownica, po wykorzystaniu po porodzie co najmniej 14 tygodni urlopu macierzyńskiego, ma prawo zrezygnować z pozostałej części tego urlopu. W takim przypadku niewykorzystanej części urlopu macierzyńskiego udziela się pracownikowi-ojcu wychowującemu dziecko, na jego pisemny wniosek.
Polecany produkt: Umowy zlecenia i inne umowy cywilnoprawne od 1 stycznia 2017 r.
Wniosek pracownika
Pracownik ojciec we wniosku w sprawie udzielenia urlopu powinien wskazać, iż to on opiekuje się dzieckiem, datę urodzenia dziecka i oświadczenie, w jaki wymiarze matka dziecka wykorzystała urlop macierzyński. Do takiego wniosku najlepiej więc załączyć zaświadczenie z zakładu pracy, w którym jest zatrudniona matka dziecka z informacją, jaką część urlopu wykorzystała oraz akt urodzenia dziecka.
Pani X nie pracuje jest studentką wydałam decyzję a teraz okazało sie że ojciec dziecka pracuje za granicą wrócił na 14 dni opiekować sie dzieckiem tak twierdzi Pani X że jest na tacierzyńskim nie wiem co mam teraz zrobic decyzja uprawomocni się 27 lutego 2017r. 

- kb
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
jesli ojciec dziecka pracuje za granica to nie ty rozpatrujesz ten wniosek tylko ROPS...poza tym wyzej masz kiedy ojciec moze byc na tacierzynskim, jesli ona nie pracuje i nie miala prawa do zasilku macierzynskiego to on na zadnym tacierzynskim nie jest - a pani we wniosku co zakreslila w lit m ? ze czlonek rodziny nie przebywa za granica? czyli falszywie oswiadczyla ?
wlaśnie o to chodzi żebym wiedziała to odesłałabym do ROPS a teraz co mam zrobić wystąpic z zapytaniem czy zachodzi koordynacja nie wypłacać świadczenia ? do chwili wyjaśnienia ? SZOK SZOK SZOK a mogło byc tak prosto gdyby powiedziała ze ojciec dziecka jest za granicą 

- kb
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
moze wznow postepowanie, uchyl swoja decyzje i odeslij wniosek do ROPS 

Oprócz ŚWIADCZENIE RODZICIELSKIE - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
Szybkie pytanie
świadczenie na siostrę
ZR czy przysługuje?
Do Pana Tomka Sygnity
wznowienie czy wszczęcie postępowania
a co ja mam zrobić? dobrze myślę? Pismo do ROPS?
szo i zgon
edit
umorzenia należnosci -PIT 8C?
Data od kiedy uchylić
zol i zasiłek piel
Nakazanie zwrotu nienależnie pobranych świadczeń rodzinnych
odwołanie - ciekawe!
ZP
very happy I now registered
przekazanie dokumentacji na podst. art. 50