ŚWIADCZENIE RODZICIELSKIE - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 07 cze 2024, 11:19

Cześć wszystkim, pytanko

Pani pobiera u mnie od maja tego roku świadczenie rodzicielskie na córkę. Dziś do mnie dzwoniła i pytała czy może zrezygnować z tego świadczenia bo ojciec dziecka chce iść na zasiłek tacierzyński czy jakoś tak na to dziecko na 9 tygodni.

Powiedźcie mi jak to zrobić? Czy będzie mogła później wrócić do rodzicielskiego i jak już, to jak wtedy jej wypłacać?
PaulinaAmela
Stażysta
Od: 30 maja 2019, 11:31
Zajmuję się: ŚW/ŚR

Napisano: 10 cze 2024, 9:28

Ktoś, coś podpowie? :?:
PaulinaAmela
Stażysta

Napisano: 10 cze 2024, 9:55

nie ma zakazu rezygnacji ze świadczeń ;)
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 10 cze 2024, 9:56

Negatywne przesłanki do pobierania świadczenia rodzicielskiego są zawarte w art. 17c ust. 9 ustawy, tam w pkt 1 mamy:
co najmniej jeden z rodziców dziecka lub osoba, o której mowa w ust. 1 pkt 2 lub 3, otrzymują zasiłek macierzyński lub uposażenie za okres ustalony przepisami Kodeksu pracy jako okres urlopu macierzyńskiego, okres urlopu na warunkach urlopu macierzyńskiego lub okres urlopu rodzicielskiego

Pani pyta czy może zrezygnować - oczywiście, że w każdej chwili może bez podania powodu

Czy może później wrócić na rodzicielski - oczywiście że może złożyć wniosek i będziesz rozpatrywać go od miesiąca złożenia wniosku, czy będzie się należało, to zależy czy nadal będzie spełniała przesłanki pozytywne czy jednoczesnym nie spełnieniu przesłanek negatywnych

Jeżeli po przerwie będzie się jej należało, to wypłacasz od miesiąca złożenia wniosku do "ukończenia przez dziecko 52 tygodni"

Dla mnie byłoby ważniejsze ustalenie co to za "tacierzyński" i czy mieści się w negatywnych przesłankach. Osobiście nie miałam takiego przypadku
ol@bog@
Referent
Od: 15 maja 2024, 9:43
Zajmuję się: ŚR FA

Napisano: 10 cze 2024, 11:15

Bardzo dziękuję za odpowiedź !! <3
PaulinaAmela
Stażysta

Napisano: 06 wrz 2024, 15:28

Powiem, że też nie miałam takiego przypadku, ale warto by wiedzieć co w takiej sytuacji. Może ktoś przerabiał taki przypadek, albo nie ale wie (bo jest mądrzejszy :oops: ) i zechce podzielić się swoją wiedzą w tym temacie.
ElciaB
Stażysta
Od: 13 mar 2023, 10:04
Zajmuję się: Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x