Świadczenie Rodzicielskie a Czeski Rodicovsky Prispevek - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]

Napisano: 24 mar 2016, 17:02

Witam Was serdecznie.

Jestem osobą pracującą w Czechach mieszkającą w Polsce. Żona nie pracuje, nie jest zapisana w urzędzie bezrobocia - siedzi w domu i zajmuje się dziećmi.

Z racji tego że pracuję w Czechach wypełniłem wniosek o Czeski Rodicovsky Prispevek ( zasiłek rodzicowski), który oczekuje na akceptację, ale jest pewne że go dostanę.

Czy równocześnie mogę złożyć wniosek w Polsce odnośnie świadczenia rodzicielskiego (tzw. nowe becikowe 1000zł/12msc) czy jeden i drugi zasiłek się wykluczają wzajemnie?

Dodam, że bardziej mi zależy na czeskim zasiłku.

Dodatkowo jak się ma czeski rodicovsky prispevek do programu 500+ ?

Proszę o wyrozumienie.
Pozdrawiam,
Paweł H
locoslaw

Napisano: 24 mar 2016, 17:49

Obydwa świadczenia (rodzicielskie i 500+) podlegaja koordynacji i jeśli złożysz wniosek w Polsce, to będzie rozpatrywał go Marszałek. Jeśli ustali, że pobierasz zasiłek w Czechach, nie będzie Ci przysługiwał w Polsce.
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 30 sty 2016, 12:40
Zajmuję się:

Napisano: 24 mar 2016, 18:41

Dziękuję za konkretną odpowiedź. Czyli przynajmniej wiem, że nie mam po co składać wniosku.

Gdybym jednak złożył wniosek w Polsce, w momencie kiedy w Czechach już świadczenia były by mi wypłacane, to czy Marszałek może mieć wpływ na to, że czeskie świadczenia będą anulowane lub czy będę miał z tego powodu jakieś problemy?
locoslaw

Napisano: 24 mar 2016, 19:04

Przy wypłacaniu świadczeń przez więcej niż jedno państwo członkowskie w pierwszej kolejności bierze się pod uwagę państwo, w którym podejmujesz zatrudnienie. W Twoim przypadku będziesz uprawniony do czeskich świadczeń, a w Polsce marszałek by Ci odmówił.
Proponuję Ci jednak zadzwonić do swojego ROPS-u, tam udzielą Ci wyczerujących wyjaśnień.
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 30 sty 2016, 12:40
Zajmuję się:

Napisano: 24 mar 2016, 20:06

Dziękuję Ci bardzo za cenne informacje. Nie omieszkam popytać się jeszcze w moim MOPSie aczkolwiek utwierdziłeś mnie w przekonaniu, że nie można pobierać owych dawek równocześnie, więc składanie wniosku w Polsce będzie bezcelowe.

Dziękuję i pozdrawiam,
Paweł H
locoslaq

Napisano: 24 maja 2016, 13:15

Witam
odnośnie pytań pana Pawła
to Państwa odpowiedzi są bardzo niejasne.

Rodicovsky prispevek nie jest odpowiednikiem zasiłku wychowawczego 500 +.
Charakter swiadczeń jest całkowicie odmienny pomimo iż znajdują się w koszyku świadczeń rodzinnych.
DOPS Wrocław udzielił mi informacji iż 500 + na drugie dziecko należy mi się "z urzędu" a zasiłek rodzicielki (rodicovsky prispevek nie mylić z rodzinnym)trwający maksymalnie 4 lata należy mi się z Czech.

Pytanie powinno brzmieć co w przypadku, gdy w Czechach należy mi się dodatkowy zasiłek, którego odpowiednika Polska nie posiada a zasiłki w Polsce?

Klaudia
awesomefic

Napisano: 24 maja 2016, 15:01

Uważam, że aby uzyskać odpowiedzi na wasze pytania, należy złożyć wnioski w Polsce i czekać na decyzje.
Mąż mojej klientki pracuje zawodowo w Szwajcarii, pobierają zasiłek rodzinny w Szwajcarii, żona (bezrobotna) złożyła o świadczenie rodzicielskie w Polsce i ROPS jej przyznał.
Kalka
Starszy referent
Od: 16 gru 2014, 15:39
Zajmuję się:

Napisano: 29 maja 2016, 0:59

wiec czym jest ten Czeski Rodicovsky Prispevek?czeski urzad prace nie potrafił mi odpowiedziec w takim razie powinnam złozyc wniosek do rops ?
luna1987

Napisano: 23 wrz 2016, 16:44

Witam. Czy ktoś już zna odpowiedź na pytanie z pierwszego postu? Czy można pobierać zasiłek w Czechach i w Polsce? Jestem w identycznej sytuacji jak autor watku.
frees
Praktykant
Od: 23 wrz 2016, 16:39
Zajmuję się:

Napisano: 03 paź 2016, 13:37

Witam
Pracuję od sierpnia 2015 w Czechach. W Polsce przysługiwały mi świadczenia rodzinne na trójkę dzieci. Po dniu zatrudnienia sprawa wyglądała następująco:
1. Przyniosłem do mojego OPS-u czeską umowę. Tam zawiesili mi świadczenia w Polsce, wypisałem nowy wniosek na okres 08.2015-10.2015 oraz od razu na nowy okres od 11.2015.
2. Polski OPS przesłał dokumenty do ROPS-u
3. Z ROPS-u przekazano do czeskiego Uradu Prace.
4. Czesi przysłali mi plik papierków do wypełnienia. Trochę się przeraziłem, ale zabrałem je puste, tylko z podpisem żony "in blanco", PITy 11 z Polski, dowody osobiste i akty urodzenia dzieci. Pani w UP skserowała co potrzebne i sama wypisała wszystkie rubryczki!! (kiedy u nas będą tacy usłużni urzędnicy??)
5. Po 9 miesiącach (niestety tyle to trwa) otrzymałem decyzję, przelew na konto z wyrównaniem Rodicovskeho Prispevku + Pridavky na Dite (razem ~13000.00 CZK/mies)
6. Obecnie czekam na decyzję ws 500+ (procedura składania dokumentów tak jak wyżej) i że Rodicovsky Prispevek nie wchodzi do obniżenia, ale Pridavek na Dite obniża Polskie 500+

Szczegółowe info na mail jak nazwa użytkownika :)
[email protected]

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x