Ja pobieram w Czechach Rodicovsky prispevek już prawie rok, też słyszałem opinie że w tym wypadku nie należy mi się 500+ w Polsce. Ale mimo wszystko złożyłem wniosek i po 3miesiącach dostałem decyzję że należy mi się 500+ i wypłacą z zaległościami. Jeszcze nie wiem tylko jak w Czechach to potraktują bo w piśmie była notka że informację poślą też do Czech.
Witam serdecznie od 06.2016 pracuję w Czechach . Aktualnie urodziło mi się dziecko jakieś 3 tyg temu moja żona cały czas pracowała w PL teraz jest na rocznym urlopie macierzyńskim za 80%. Z polski nie pobieramy nic bo się nie łapiemy na nic teraz tylko zlozylismy wniosek na 1000 becikowego . Mam pytanie na co mogę liczyć z tytułu pracy w CZ ? podobno jest tez becikowe oraz jakies 500KC i dodatek 11500 kc Proszę o pomoc co i jak pozdrawiam
Od pół roku pracuję w Czechach na umowie o pracę, jednak nadal mieszkam w Polsce. Z mężem chcielibyśmy w przyszłym roku starać się o dziecko. Wiem, że w Czechach do 3 roku dziecka przysługuje płatne wychowawcze po pół rocznym macierzyńskim. Czy aby skorzystać z wychowawczego trzeba mieć meldunek w Czechach ? Czy ktoś był w podobnej sytuacji?
Witam serdecznie . Rozpoczołem prace w Czechach za kilka miesięcy narodzi mi się dziecko jeśli można wiedzieć o jakie dodatki mogę się starać pracując w Czechach i w jakiej kwocie . Z góry dziękuje za odpowiedź .