Witam Pani ma przyznane prawo do świadczenia rodzicielskiego od od 24.03.2024r. do 23.03.2025r. w miesiącu marzec 2025r. złożyła wniosek o świadczenie pielęgnacyjne na to samo dziecko. Wniosek złożony na komisje w październiku 2024r. Przyznaje od 24.03.2025r. ponieważ wcześniej miała przyznane prawo do świadczenia rodzicielskiego. Czy ktoś miał taki przypadek że jest przyznane świadczenie rodzicielskie a jednocześnie osoba składa na świadczenie pielęgnacyjne ?
jak chce świadczenie pielęgnacyjne to trzeba uchylić prawo do s. rodzicielskiego dokonać musi zwrotu pobranego świadczenia. A na wniosek przyznajesz świ.pielęgnacyjne
Pewnie chodzi o art 17c ust 9 pkt 4 Świadczenie rodzicielskie nie przysługuje, jeżeli: w związku z wychowywaniem tego samego dziecka lub w związku z opieką nad tym samym dzieckiem jest już ustalone prawo do świadczenia rodzicielskiego, dodatku do zasiłku rodzinnego, o którym mowa w art. 10, świadczenia pielęgnacyjnego, specjalnego zasiłku opiekuńczego lub zasiłku dla opiekuna, o którym mowa w ustawie z dnia 4 kwietnia 2014 r. o ustaleniu i wypłacie zasiłków dla opiekunów;
Tylko to jest nawiązanie do świadczenia rodzicielskiego natomiast brakuje takiego art. w negatywnych przesłankach do świadczenia pielęgnacyjnego i tu właśnie mam dylemat
Pani ma przyznane prawo do świadczenia rodzicielskiego do 23.03.2025r., natomiast świadczenie pielęgnacyjne tak naprawdę musiałabym jej wyrównać od października 2024r., a te okresy świadczeń by się pokryły dlatego przyznam od 24.03.2025 i poproszę aby Pani się odwołała myślę że SKO może przyznać w okresie w którym Pani pobierała swiadcz. rodzicielskie.
Art. 27 ust. 5 u.ś.r. został uchylony wiec przepisy nie do końca jasno regulują (w przypadku zbiegu uprawnień do świadczenia rodzicielskiego lub świadczenia pielęgnacyjnego (…) przysługuje jedno z tych świadczeń wybrane przez osobę uprawnioną - także w przypadku gdy świadczenia te przysługują w związku z opieką nad różnymi osobami)
Gdyby Pani pobierała świadczenie pielęgnacyjne przyznane na zasadach od 01.01 2024r. i złożyła wniosek na kolejne dziecko o przyznanie świadczenia rodzicielskiego to świadczenia przysługują jednocześnie.
Mam podobną sytuację, Pani pobiera świadczenie rodzicielskie od czerwca 2024r teraz w marcu 2025 otrzymała orzeczenie o niepełnosprawności dziecka wraz z punktami 7 i 8 - wymaga, orzeczenie na komisję złożone w październiku 2024, złożyła mi wniosek o nowe świadczenie pielęgnacyjne, też miałam dylemat, a czy nie jest tak, że oba te świadczenia się należą, gdyż jako pierwsze nabyła prawo do świadczenia rodzicielskiego?
Podbijam temat. Miał ktoś może odpowiedź SKO na odwołanie od decyzji uchylającej pobierane od kilku miesięcy św. rodzicielskie w przypadku przyznania nowego ś.P. na to samo dziecko? Lub jakiekolwiek wytyczne na ten temat?