Ja w takiej sytuacji przyznałam świadczenie pielęgnacyjne od miesiąca złożenia wniosku na komisję. Jak Pani otrzymała już decyzję o przyznaniu świadczenia pielęgnacyjnego, wszczęłam postępowanie i uchyliłam decyzję przyznającą świadczenie rodzicielskie. Miłego wypoczynku
Chyba jednak, w tej sytuacji, przysługują obydwa świadczenia. Panie z Wydziału Polityki Społecznej podczas kontroli w sąsiedniej gminie stwierdziły, że jeśli w momencie przyznawania św. pielęgnacyjnego było już pobierane rodzicielskie, to żadnego z tych świadczeń nie należy uchylać, ani żądać zwrotu rodzicielskiego.
Jeżeli przyznanie świadczenia rodzicielskiego jako pierwsze świadczenie (negatywna przesłanka odnosząca się do świadczenia rodzicielskiego ma zastosowanie w momencie ustalania prawa lub w przypadku nabycia prawa do świadczenia pielęgnacyjnego na starych zasadach "zbieg uprawnień").
Po wydaniu orzeczenia następnie przyznano świadczenie pielęgnacyjne "na nowych zasadach" na to samo dziecko - brak przesłanki negatywnej w związku z nabytym prawem do świadczenia rodzicielskiego.
W takim przypadku przysługuje świadczenie rodzicielskie i świadczenie pielęgnacyjne przyznane na "nowych zasadach", gdyż przepis określony w art. 17c ust. 9 pkt 4 ustawy: Świadczenie rodzicielskie nie przysługuje, jeżeli:
w związku z wychowywaniem tego samego dziecka lub w związku z opieką nad tym samym dzieckiem jest już ustalone prawo do świadczenia rodzicielskiego, dodatku do zasiłku rodzinnego, o którym mowa w art. 10, świadczenia pielęgnacyjnego, specjalnego zasiłku opiekuńczego lub zasiłku dla opiekuna, o którym mowa w ustawie z dnia 4 kwietnia 2014 r. o ustaleniu i wypłacie zasiłków dla opiekunów.
Świadczenie rodzicielskie a świadczenie pielęgnacyjne "na nowych zasadach" - uchylony zbieg uprawnień do świadczeń, zatem nie ma przeciwskazań.