Pani w dniu 16.04.2019 urodziła dziecko. W dniu 19.04.2019r stała się osobą bezrobotną z prawem do zasiłku.Czy nalezy się Pani świadczenie rodzicielskie w pełnej wysokości czy w wysokości różnicy między kwotą świadczenia rodzicielskiego a kwotę pobieranego przez kobietę zasiłku dla bezrobotnych pomniejszoną o zaliczkę na podatek dochodowy?
Niestety świadczenie dzielone pomiędzy OPS a PUP - ja czekałam na zaświadczenie z sepi w jakiej wysokości ma wypłacony zasiłek i dopiero potem robiłam naszą o świadczenie rodzicielskie ( z tym że Pani będzie cały czas monitorowana czy kwota zasiłku z PUP się jej nie zmieniła) - niestety
różnicę wypłaca się tylko wtedy, gdy osoba w trakcie pobierania zasiłku dla bezrobotnych urodziła dziecko. Jeżeli w dniu urodzenia dziecka nie miała zasiłku, to rodzicielskie przysługuje w pełnej kwocie.
W trakcie pobierania lub do miesiąca po zakończeniu pobierania świadczenie jest dzielone. Właśnie dziś dostałam decyzję ze PUP przedłużył pani zasiłek w związku z urodzeniem dziecka. W ustawie o promocji zatrudnienia okres zasiłku dla bezrobotnych jest przedłużony o czas na jaki przysługiwałby zasiłek macierzyński.
Pani urodziła 15.03.2019 r. a zasiłek jej się kończył 03-03-2019 r. i zrobili jej przedłużenie decyzji od 15-03-2019 r. do 13-03-2020 r. w wysokości 80% zasiłku. druga babeczka urodziła 04-04-2019 r. a zasiłek się jej kończył 15-04-2019 r. i też przysłali decyzję ze przedłużają także nie ma zmiłuj się...trzeba dzielić
tylko, że tutaj, to Pani urodziła wcześniej niż nabyła prawo do zasiłku..ona nie urodziła dziecka w trakcie pobierania zasiłku ani w odpowiednim terminie po jego zakończeniu..urodziła przed otrzymaniem prawa do zasiłku
a w sytuacji gdy Kobieta ma przyznany zasiłek z PUP i rodzi dziecko w maju to biorę kwotę przysługującego rodzicielskiego za maj i odejmuję od tego wypłacony zasiłek w maju ? czy muszę czekać na inf. ile jej wypłacili za maj w czerwcu ?
Witam. Proszę potwierdźcie, czy dobrze interpretuje:
Pani w lipcu urodziła dziecko, w czerwcu zakład pracy został zlikwidowany, więc końcówkę zwolnienia wypłacał ZUS jako chorobowe po ustaniu zatrudnienia. Ale macierzyńskiego ZUS nie chce jej przyznać, więc przyszła do nas po świadczenie rodzicielskie. Przyznaję rodzicielskie od dnia porodu. Ale Pani może zarejestrować się w PUP i dostanie zasiłek dla bezrobotnych. Tego zasiłku nie biorę pod uwagę prawda? Nie muszę później odliczać kwoty zasiłku od naszego 1000,00?