Wniosek na świadczenie rodzicielskie wpłynął w sierpniu 2024, kobieta pobiera zasiłek dla bezrobotnych, jak prawidłowo nalezy ustalić kwotę świadczenia - za jaki miesiąc przyjąć wysokość "kuroniówki" ? (kwoty są rózne w poszczególnych miesiącach), proszę o pomoc.
musisz mieć kwoty zasiłku za każdy miesiąc -2024-VIII,IX,X,XI,XII, 2025-I,II.III.IV.V,VI,VII
musisz pamiętać , że zas. dla bezrobotnych jest waloryzowany co roku w czerwcu. bo wtedy zmieniasz kwotę świadczenia rodzicielskiego
Kochani, mam pytanko. Kobietka do 16 czerwca br. była zatrudniona za granicą - miała umowę o pracę. Wcześniej jednak zjechała do Polski i tu w dniu 14 marca urodziła dziecko. 17 czerwca br.(po ustaniu zatrudnienia) zwróciła się do nas z wnioskiem o przyznanie świadczenia rodzicielskiego. napisała oświadczenie, ze nie pobiera żadnych świadczeń z za granicy, nie miała też prawa do zasiłku dla bezrobotnych. Wczoraj zadzwoniła do mnie, że PUP przyznał jej zasiłek dla bezrobotnych od 15 września br. Czy powinnam zmieniać decyzję w części dotyczącej wysokości przyznanego świadczenia rodzicielskiego??? Nie wydaje mi się, bo nie urodziła dziecka w czasie pobierania zasiłku dla bezrobotnych, ani też w ciągu miesiąca po jego zakończeniu... Co o tym myślicie???