Nikt mi nie pomoże? Osoba ma orzeczony znaczny stopień ubiega się o zasiłek stały, ale ma świadczenie rodzicielskie 1000 zl i czy należy się zasiłek stały. Kryterium dochodowe rodziny nie przekracza, ale dochód osoby ubiegającej się o zasiłek stały to 153 zł i swiadczenie rodzicielskie 1000 zł. Nie wiem czy w tym przypadku można przyznać zasiek stały?
Ale dochód osoby pobierającej zasiłek stały jest wyższy niż kryterium. W tym przypadku rozpatrujemy więc tylko i wyłącznie dochód TEJ osoby i przekroczenie kryterium osoby mamy.
Stały do uchylenia.
Osoba pozostaje w rodzinie więc liczą się wszystkie dochody całej rodziny. Zasiłek stały należy się osobie samotnie gospodarującej jak i osobie pozostającej w rodzinie jeśli spełnione jest kryterium. W tym przypadku nie można brać pod uwagę tylko dochodu osoby z orzeczeniem bo pozostaje ona w rodzinie.
art. 37 ust. pkt 2 osobie pozostającej w rodzinie (...) jeżeli JEJ dochód, jak również dochód na osobę w rodzinie są niższe od kryterium dochodowego. Kwota świadczenia rodzicielskiego chyba jest wyższa od 514?
czyli rozumiem, że jak mam rodzinę 10 osobową, osoba wnioskująca o stały ma dochód np. 600zł (zasiłek rodzinny) to stały się nie należy, mimo, że dochód na osobę w rodzinie jest niższy niż 514?