Świadczenie rodzicielskie przyznane od stycznia. Decyzja wydana i wypłata z lutym. Za jaki miesiąc uzyskany do zasiłku rodzinnego? Za luty (bo świadczenie przyznane od stycznia) czy za marzec (bo decyzja wydana w lutym)? Uchylenie od marca czy od kwietnia? Jak robicie?
Elmer pisze:uzysk III, uchylenie ewentualnie od IV.
Temat rzeka poruszany ciągle, przeglądaj forum
jestes pewny?
przeciez dochód jest od stycznia...
jak by ktoś w lutym dostał dodatek pielęgnacyjny z ZUS to mimo że dostał go w lutym z wyrównaniem to za styczeń trzeba uchylić a tutaj jest taka sama sytuacja..
dochód już od stycznia przekracza kryterium , ale według ustawy wliczamy od lutego i uchylenie od marca...
prawo do swiadczenia ustaliles mu od stycznia ale swiadczenie uzyskal dopiero w lutym odbierajac decyzje:) i dlatego doliczasz marzec i uchylasz od kwietnia...jakby co to ja jestem pewna;-)
a jak w takim razie rozumieć art.24 ust.7; nasz radca prawny jest zdania że doliczamy dochód uzyskany w lutym (czyli za styczeń i luty jak ktoś miał wypłacone w lutym z wyrównaniem), co wy na to????
jak sama napisalas - dochod uzyskany w lutym - czyli od tego momentu doliczasz nastepny miesiac czyli marzec i uchylasz od nastepujacego po tym nastepnym, czyli od kwietnia...a wasz radca to nie zna chyba definicji dochodu uzyskanego, albo uzyskanie dla niego jest w lutym a jak juz ma utracac z tego powodu swiadczenia to uzyskanie pzreskakuje mu do stycznia;-)
zgodnie z rozumowaniem radcy, jak ktoś złoży wniosek na koniec marca, decyzje ma wydaną w kwietniu z wyrównaniem od styczna, to w przypadku przekroczenia dochodu przy zr, powinno się żądać zwrotu zasiłku za marzec
decyzja z świadczenie rodzicielskie wydana w lutym 2016 r., świadczenie przyznane od d nia 01-01-2016 wypłata w marcu 2016 r, powiedzcie mi za jaki miesiąc wziąść dochód do uzysku, za luty czy marzec 2016 r.,