Na wstępie oświadczam, ze przeszukałem forum i takiego przypadku nie znalazłem.
Kobieta przyszła 5 czerwca 2019 z orzeczeniem o niepełnosprawności dziecka gdzie:
- wniosek na komisję złożyła lipcu 2017r.
- wstępnie uznano, że dziecko nie jest niepełnosprawne, a WZON utrzymał w mocy zaskarżone orzeczenie
- wyrokiem Sądu, prawomocnym w maju 2019, uchylono poprzednie orzeczenia i ustalono, ze dziecko jednak jest niepełnosprawne wskazując jedynie datę do kiedy.
Dodać należy, że wcześniej rodzina nie spełniała kryterium dochodowego zarówno w 500+ jak i w świadczeniach rodzinnych.
Problem dotyczy tu nie tylko art. 18 ust. 3 ustawy o pomocy państwa w wychowywaniu dzieci na okres świadczeniowy 2018/2019 ale również na okresy 2016/2017 i 2017/2018, gdzie nie było wniosku o świadczenie wychowawcze na pierwsze dziecko.
Przepis mówi wyraźnie, ze przyznać i nie dyskutować (oczywiście zbadamy, czy na pewno w pełnym okresie nie mieli by uprawnień nawet bez orzeczenia (jakieś utraty/uzyski) i za ten okres nie przyznamy natomiast mam wątpliwości interpretacyjne do zastosowania 18 ust. 3 na poprzednie okresy kiedy nie było wniosków (z przepisu wynika, ze nie musiało być natomiast sygnity nie przepuszcza wskazując, ze termin złożenia wniosków na tamte okresy minął).
Czy ktoś miał taki przypadek lub jakieś mądre głowy mają wiedzę jak to zrobić ?
W rodzinnym mam większy problem bo tam też Pani chce złożyć na te okresy o zasiłek rodzinny i dodatki a łapią się w zł/zł (rodzina wielodzietna). Przepis prawie identyczny niemniej tu kryterium jest zależne od orzeczenia i pośrednio zasiłek który jest jednym ze świadczeń. Pytanie zasadnicze dodatkowe, to czy zr należy tu traktować ze względu na kryterium jako świadczenie zależne od orzeczenia.
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam
Sebastian