Również myślę, że trzeba od grudnia. W listopadzie pewno dostanie z wyrównaniem za październik, czyli wyjdzie + 1000 zł. A od stycznia odpłatność z +500.pauulina pisze: ↑18 lis 2019, 10:01Witam! Otrzymałam aktualizację wywiadu mieszkańca przebywającego w DPS za którego nasza gmina ponosi odpłatność. Wywiad został przeprowadzony w związku z otrzymaniem przez mieszkańca świadczenia uzupełniającego. Wywiad wpłynął do nas 15 listopada - wywiad 8 listopada. Decyzja o przyznaniu św. uzupełniającego data 30.10.2019 r. świadczenie przyznane od 01.10.2019 r. w kwocie 500 zł. Pierwsza wypłata zostanie przekazana 06.11.2019 r. Od kiedy zmienić decyzję o odpłatności? Daria
Też mam zagwozdkę. Wiadomo jak wpłynął wywiad w listopadzie, a w decyzji o świadczeniu uzupełniającym jest wskazane, że pierwsza wypłata będzie w listopadzie z rentą wraz z wyrównaniem za październik. To wtedy prosto od grudnia bierzemy +1000 uzupełniającego, a od stycznia + 500 do dochodu.Moniuszko pisze: ↑19 lis 2019, 11:01a co z tym 1000 zł za październik i listopad, nie bierzemy tego pod uwagę ?
Mam ogromny problem z tym od kiedy naliczać odpłatność, poratujcie jak to zrobić by było dobrze, np. teraz dostałam wywiad, że od listopada pielęgnacyjny wzrasta i niestety przekracza mi 10%, czy jak dam, że zmiana dochodu od 1 listopada, to będzie błędem ??