Witam
Mam pytanie w sytuacji gdy osoba pobiera u nas świadczenie pielęgnacyjne, ma opłacane składki zdrowotne i zostało jej przyznane świadczenie wspierające z ZUS od listopada 2024r. więc robimy jej nienależnie pobrane św. pielęgnacyjne a co ze składką zdrowotną?? czy powinniśmy ją wyrejestrować od listopada 2024r.??????????????
tak, należy wyrejestrować również. Gorzej w przypadku gdy osoba ta korzystała w tym okresie z służby zdrowia. Mieliśmy kilka takich przypadków w dwóch sytuacjach osoby korzystały a nawet przebywały w szpitalu.Wystosowaliśmy pismo w tej sprawie do Małopolskiego Urzędu Wojewódzkiego w Krakowie a w otrzymanej odpowiedzi uzyskaliśmy informację, żeby kontaktować się z Narodowym Funduszem Zdrowia w Krakowie tak też zrobiliśmy.Po kilku dniach wykonywania prób skontaktowania się z NFZ otrzymałam informację żeby kontaktować się z ZUS-em (cyrk:). NFZ jeszcze powiedział tyle, że jeśli osoby korzystały z opieki zdrowotnej do 500,00zł to nic się nie dzieje gorzej jak powyżej wtedy będą zobowiązane do uiszczenia należności. Mówię do kobiety z NFZ,że nie jest to wina osoby która pobierała świadczenie pielęgnacyjne więc jest to niepoważne. Usłyszałam odpowiedź że jest LUKA W PRAWIE i żeby może zgłosić do wyżej.