świadczenie wypłacone mimo, że nie przysługiwało - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 3    [ Posty: 21 ]

Napisano: 16 kwie 2018, 13:38

Proszę o pomoc !!!
Mam taka sytuację.
ŚW przyznane i wypłacone za październik i listopad. W listopadzie Pani przychodzi i zgłasza zmianę miejsca zamieszkania. Wniosek z decyzją przesyłamy w listopadzie do dalszej realizacji. , u nas decyzja nie uchylona
w tym miesiącu zorientowałam się iż ŚW mimo to było nadal u nas wypłacane od grudnia do marca. dzwoniłam do ośrodka któremu przesłaliśmy ww. wniosek z decyzją i okazuje się, że Pani ma w lutym wystawioną decyzję odmowną od grudnia do nadal ze względu na przekroczony dochód.
W telefonicznej rozmowie Pani poinformowała, że nie otrzymała żadnej decyzji odmownej ŚW i myślała, że to wypłaca jej tamten ośrodek.
Co mam dalej zrobić?????
almi
Stażysta
Od: 20 mar 2017, 11:16
Zajmuję się: ŚW/ZR/FA

Napisano: 16 kwie 2018, 13:51

Po pierwsze to nie przesyła się wniosku do dalszej realizacji tylko świadczenie uchlamy ze względu na zmianę miejsca zamieszkania i tyle. A Pani jeśli chce to w nowym miejscu idzie i składa wniosek.
Na sto procent nie powiem, czy tak, bo takiej sytuacji nie miałam, ale jeśli ta Wasza decyzja nie jest uchylona to trzeba ja uchylić od kwietnia 2018 i zrobić nienależne od listopada 2017 r.
Nie popełnia błędu tylko ten, kto nic nie robi.
paulina124
Referent
Od: 05 kwie 2016, 18:53
Zajmuję się: ŚW/FA

Napisano: 16 kwie 2018, 13:56

tylko my nie jesteśmy już organem właściwym
almi
Stażysta

Napisano: 16 kwie 2018, 14:06

tylko ta nasza decyzja została już uchylona przez tamten ośrodek w lutym - zgłoszony dochód uzyskany i przekroczenie kryterium dochodowego

gdzie jest w ustawie, że powinno się uchylić decyzję gdy przesyłamy wniosek z wydaną już decyzją w związku ze zmianą miejsca zamieszkania jeżeli ŚW nadal przysługuje i nie ma innych przesłanek żeby taką decyzję uchylić ?
almi
Stażysta

Napisano: 16 kwie 2018, 14:34

na tej podstawie że decyzja staje się nieważna w momencie gdy Pani się przeprowadziła i Wy już nie jesteście organem właściwym. Wasza decyzja traci ważność a nowy organ właściwy wydaje swoją decyzję.
art. 2 pkt 11 ustawy o pomocy państwa w wychowywaniu dzieci ilekroć w ustawie jest mowa o organie właściwym – oznacza to wójta, burmistrza lub prezydenta miasta, właściwego ze względu na miejsce zamieszkania osoby ubiegającej się o świadczenie wychowawcze lub otrzymującej świadczenie wychowawcze;

Jeśli chodzi o przekazywanie wniosku do innego organu to tylko w przypadku jeśli wpływa do Was wniosek, a adresowany jest gdzie indziej, ewentualnie jeśli przed wydaniem decyzji strona zgłosi że się przeprowadziła to na tej podstawie przekazujecie wniosek do rozstrzygnięcia odpowiedniemu organowi w innych przypadkach nie ma możliwości przekazywania i już tym bardziej wypłaty na podstawie decyzji innego organu (taka opcja istnieje tylko gdy wypłacamy na podstawie decyzji wojewody)
Art. 65. § 1. KPA Jeżeli organ administracji publicznej, do którego podanie wniesiono, jest niewłaściwy w sprawie, niezwłocznie przekazuje je do organu właściwego, zawiadamiając jednocześnie o tym wnoszącego podanie. Zawiadomienie o przekazaniu powinno zawierać uzasadnienie. § 2. Podanie wniesione do organu niewłaściwego przed upływem przepisanego terminu uważa się za wniesione z zachowaniem terminu.
paulina124
Referent

Napisano: 16 kwie 2018, 14:54

czy nikt nie miał ww. sytuacji ????

może ktoś jeszcze się wypowie ?
almi
Stażysta

Napisano: 16 kwie 2018, 15:04

Zgodnie z art. 110 KPA organ który wydał decyzje jest nią związany i nie może sobie przesłać do innej gminy aby wypłacała świadczenia.
I organ może uchylić tylko swoja decyzję a nie innej gminy.
MMilka
Stażysta
Od: 08 lis 2017, 10:23
Zajmuję się: ŚR, ŚW

Napisano: 16 kwie 2018, 15:08

almi pisze:tylko ta nasza decyzja została już uchylona przez tamten ośrodek w lutym
Wot gieroje! :mrgreen: Powiem tak...się wpierniczyliście jak ślepy do kina z tym przesyłaniem.
Korowiow
VIP
Od: 05 gru 2016, 8:51
Zajmuję się: Fszystkim

Napisano: 16 kwie 2018, 15:36

Korowiow pisze:
almi pisze:tylko ta nasza decyzja została już uchylona przez tamten ośrodek w lutym
Wot gieroje! :mrgreen: Powiem tak...się wpierniczyliście jak ślepy do kina z tym przesyłaniem.
dokładnie sobie narobili, ale to że jeden ośrodek się pomylił i przesłał wniosek wraz z decyzją to jedno, ale że ten drugi na podstawie ich decyzji za te kilka miesięcy wypłacał to już nie mogę uwierzyć.
paulina124
Referent

Napisano: 16 kwie 2018, 19:11

zrobili zgodnie z wyrokami sądów. Obronią się i jedni i drudzy. Zmiana miejsca zamieszkania nie jest podstawą do uchylenia decyzji.
Tylko nie wiem po jakiego grzyba płacili nadal, ale trudno to się zdarza. Teraz trzeba z Panią ładnie porozmawiać, by to zwróciła jako nienależnie wypłacone świadczenie. Jak się nie zgodzie to tylko procedura bezpodstawnego wzbogacenia
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Strona 1 z 3    [ Posty: 21 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x