świadectwo pracy - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]

Napisano: 28 sty 2014, 16:19

Kobieta po 4 dniach pracy przyniosła świadectwo pracy na mocy porozumienia stron. Czy przyznać SZO na matkę?
~misia

Napisano: 28 sty 2014, 16:29

warunek rezygnacji spełniony - ja przyznaję,
~Kati

Napisano: 28 sty 2014, 16:31

jeśli inne warunki spełnione to tak - rezygnacja jest
~dag

Napisano: 28 sty 2014, 16:36

misia w konia cię robią. Ona i podpowiadacze. Dawaj odmowę - pozorna zatrudnienie, brak związku przyczynowo-skutkowego między rezygnacją a koniecznością opieki.

PS. Misia to od Michaliny, czy od ulubionego zwierzątka?
~Elmer

Napisano: 28 sty 2014, 16:39

Sama nie wiem. Kolega tak do mnie mówi
~misia

Napisano: 28 sty 2014, 16:43

wiesz co, jak ja bym tak mówił do koleżanki to chyba bym żywy z pokoju nie wyszedł.
Pomijając to, że lubię \"misie\"
~Elmer

Napisano: 28 sty 2014, 16:47

Ani wśród przesłanek negatywnych (art. 16a ust. 8 u.ś.r.), ani też wśród przesłanek pozytywnych ustalenia prawa do przedmiotowego świadczenia (art. 16a ust. 1 i 2 u.ś.r.), nie ma przesłanki w postaci minimalnego okresu zatrudnienia lub wykonywania innej pracy zarobkowej, z których rezygnacja stanowiłaby warunek otrzymania specjalnego zasiłku opiekuńczego ani też warunek w postaci minimalnego rozmiaru czasu pracy – czy to dziennego czy to tygodniowego. W konsekwenscji ani sam fakt zatrudnienia skarżącej jedynie przez okres miesiąca tj. od 1 lutego do 28 lutego 2013 r. ani sam fakt zatrudnienia skarżącej w niepełnym wymiarze czasu pracy tj. jedynie w wymiarze 1/8 etatu – nie mogą być uznane same w sobie za okoliczności przesądzające odmowę przyznania specjalnego zasiłku opiekuńczego. Ustawa nie wprowadza wymagań co do tego, przez jaki okres przed złożeniem wniosku wnioskodawca winien być zatrudniony, ani co do rozmiaru tego zatrudnienia. Istotne jest tylko to, czy owo zatrudnienie było rzeczywiste – a nie dla pozoru oraz czy rezygnacja z zatrudnienia rzeczywiście była spowodowana koniecznością opieki nad osobą niepełnosprawną (a nie inną przyczyną).

Możliwość odmowy przyznania świadczenia w wypadku krótkiego czasu wykonywania pracy zarobkowej przed złożeniem wniosku o przyznanie świadczenia musi znajdować oparcie w całokształcie okoliczności danej sprawy, świadczących o tym, że rzeczywiście w konkretnym przypadku krótki okres wykonywania pracy i rezygnacja z niej nie były spowodowane koniecznością sprawowania opieki nad osobą niepełnosprawną, lecz chęcią nadużycia pomocy finansowej ze strony państwa. W takiej jednak sytuacji należy jednoznacznie wskazać na okoliczności świadczące o tym nadużyciu. Instrumentem prawnym, za pomocą którego można by ustalić takie okoliczności może być np. wywiad środowiskowy, który pozwala na zweryfikowanie ustawowych przesłanek prawa do specjalnego zasiłku opiekuńczego, a w szczególności na ustalenie okoliczności, czy w danym wypadku faktycznie osoba ubiegająca się o przedmiotowe świadczenie sprawuje opiekę nad osobą niepełnosprawną. Brak bowiem faktycznego sprawowania opieki nad osobą niepełnosprawną, w sytuacji jednoczesnej rezygnacji z pracy wykonywanej przez krótki okres czasu niewątpliwie wskazywałby na nadużycie ze strony osoby wnioskującej o ustalenie prawa do specjalnego zasiłku opiekuńczego i próbę bezpodstawnego uzyskania pomocy państwa w tej właśnie formie.
https://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/24F6709AC3
~Kati

Napisano: 28 sty 2014, 16:52

Kati jak sama dobrze wiesz sądy przyznają i SZO bezrobotnym. Do przyznawania im chyba jeszcze nie namawiasz?
~Elmer

Napisano: 28 sty 2014, 16:56

nie bezrobotnym odmawiam, ale namawiam na odwołanie ale odnośnie krótkich umów nie po prostu nie wnikam a ustawa mi nie zabrania przyznać
~Kati

Napisano: 28 sty 2014, 17:06

Elmer jako ciekawostkę - spotkałam się z koleżanką też pracuje w świadczeniach rodzinnych i rozmawialiśmy na temat /jakie to głupie prywatne spotkanie a rozmowa o pracy/ między innymi na temat rezygnacji pracy to u nich podpowiadają ludziom aby podejmowali pracę choćby na tydzień, gdy jej powiedziałam o odmowach a ona skąd mam takie informacje, powiedziałam o tym forum a ona skwitowała ,,przez to głupoty opowiadasz, nie korzystam z forum i patrzę na ustawę\'\', i nie chciałbyś słyszeć dalszej rozmowy,
~Kati

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x