Pani złożyła wniosek na becikowe przedłożyła świadectwo pracy jednak po weryfikacji składek w zus widnieje jako aktywna zawodowo. Po rozmowie z Panią ustaliłam, że faktycznie już tam nie pracuje i nie ma żadnego kontaktu z byłym pracodawcą, gdyż najprawdopodobniej wyjechał poza granice kraju. Co w takiej sytuacji? Czy mogę utracić dochód? Proszę o pomoc
Weź od niej oświadczenie w którym wyjaśni sytuację i zrób utratę dochodu.
A swoją drogą to w jej interesie jest uporządkowanie sprawy. Niech dalej próbuje się skontaktować z pracodawcą żeby dopełnił formalności związanych z zatrudnieniem albo może niech próbuje wyjaśnić w ZUS.
Bazujesz na dokumentach a nie na wydruku z ZUS. Dla mnie świadectwo jest ważniejsze niż wydruk z ZUS. Zdarza się, że osoby nie zostały wyrejestrowane przez Januszy Biznesu i tak sobie wiszą w ZUS.
Kilka lat temu gość robił takie wyrejestrowanie w ZUS....nie wiem jakim sposobem i jakimi dokumentami.
Firma dawno ogłosiła upadłość i też nie wyrejestrowała pracowników. Wiem ,że ZUS po części znał sytuację bo były tam duże długi na składkach i też nie mieli jak ściągać należności.