świetlica środowiskowa - zmiany

Wybrane tematy:
socjoterapia Opieka prawna nad małoletnią wychowanką w ciąży Zwolnienie dziecka z placówki opiekuńczo- wychowawczej urlopowanie wszystkich wychowanków z placówki... Alimenty ponowne umieszczenie w POW odpłatność za pobyt pensjonariusza w ZOL
~Ala

świetlica środowiskowa - zmiany

Post autor: ~Ala »

Dzien Dobry
Prowadzę świetlice środowiskowa i proszę o pomoc: czy w sprawie świetlic jest już ustalone, że zostają do 2014 roku? Jeśli tak to proszę przesłać mi link do zmian w ustawie.
Dziękuję
~ania
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

Re: świetlica środowiskowa - zmiany

Post autor: ~ania »

tak, jest już ustalone
https://orka.sejm.gov.pl/opinie7.nsf/naz ... /893_u.pdf

Ala, mało tutaj osób ze świetlic, powiedz mi proszę jakie zajęcia prowadzicie, jaka frekwencja, ile miejsc, ilu wychowawców. będę wdzięczna
ania
~Ala

Prowadzę sama świetlicę ponieważ podlega pod urząd a prowadzi MOPS. Dzieci mam 20 osób zapisanych, stale uczęszczających jest 15. Odrabiam z nimi lekcję, robimy ozdoby świąteczne, zajęcia komputerowe, zajęcia ruchowe i prowadzę dożywianie. Dzieci wyjeżdżają na kolonie, dostają paczki świąteczne.
~lili

Post autor: ~lili »

Do~ Ala ~mam pytanie,na jakich przepisach prawnych obecnie funkcjonuje świetlica?Na jakich zasadach dzieci są przyjmowane do świetlicy -w oparciu o jaką ustawę czy rozporządzenie?Też pracuję w świetlicy.
~Hanka

Post autor: ~Hanka »

Świetlice funkcjonuje w oparciu o ustawę o wpieraniu rodziny i pieczy zastępczej z 9 czerwca 2011 r. i ustawę o działalności pożytku publicznego i o wolontariacie z 24 kwietnia 2003 r.

~Ala

Jak się wam podoba praca w świetlicy?
~ania
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

bardzo bardzo :)
ania
~lili

Post autor: ~lili »

Bardzo lubię z dziećmi pracować.Dają wiele radości i energii.Cieszy mnie gdy mogę im pomóc.Dzieci nie są winne że mają trudnych rodziców a z nimi gorzej wsółpracować.
~Leon

Post autor: ~Leon »

A co po 2014 roku świetlice będą zlikwidowane? Zresztą z treści zawartej w linku wynika,że 36 miesięcy od 31.12.2012 czyli do końca 2015r.
~ania
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

Świetlice muszą spełnić wymagania straży pożarnej i sanepidu. Większość z nich nie spełnia i nawet nie ma szans żeby je spełniać (za niskie, w kamienicach itp.). Dlatego też wprowadzono te zmiany do ustawy o pieczy. Oczywiście WPSy pod koniec roku znalazły pieniądze na dostosowanie ale dają 50% a gminy oczywiście nie mają pieniędzy żeby dołożyć.
ania
ODPOWIEDZ