sygnity -help - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 12 lis 2015, 15:03

niech ktoś mnie oświeci - próbowałam zrobić wniosek o przyłaczenie w sygnity w ten sposób ,że weszłam na decyzję dot. zwrotu- utwórz wniosek o przyłaczenie-wybrałam określoną decyzje i wyszłam z programu i teraz nie widzę tego wniosku który utworzyłam a jak chcę utworzyć nowy to pojawia sie komunikat że istnieje już korespondencja dot. tej sprawy czy utworzyć kolejną ? a ja nie wiem gdzie wejś żeby ten wniosek utworzony znaleźć :lol: niech ktoś podpowie
ktt

Napisano: 12 lis 2015, 15:08

czy trzeba w pierwszej kolejności zrobić decyzję dla dłuznika tak jak w poprz okresach i ja zatwierdzic i dalej wniosek o przyłączenie?, czy tak? a jak dawniejsze sprawy?
gra1

Napisano: 13 lis 2015, 9:28

wejdź - administracja- słowniki- lokalne - komornicy - znajdź danego komornika - zaznacz go - operacje - korespondencja
Ewa11

Napisano: 13 lis 2015, 9:39

a prościej się nie da?
W korespondencji też jest problem bo tam jest wszystko (korespondencja od 2008r w bałaganie nie ma chronologii)
Jeszcze tego samego dnia to ok - bo wejdziesz po dacie ale po kilku dniach jest problem
gośc

Napisano: 13 lis 2015, 13:02

A czy istnieje możliwość aby dołączyć do takiej korespondencji tabelkę pobraną z systemu na temat należności dłużnika za dany okres świadczeniowy ,totalnie nie wiem jak od podstaw taki wniosek utworzyć w sygnity jak piszę do nich to nie odpisują , czy da się tak zrobić jak robiło się upomnienie-był szablon i wszystko szło sprawniej. Pomóżcie pliss
ELKA000

Napisano: 13 lis 2015, 13:41

Jak zrobić wniosek do komornika sądowego o wszczęcie postępowania egzekucyjnego lub przystąpienia do toczącego się postępowania, który będzie zawierał informację o wysokości pozostałych do ściągnięcia należności wraz uwzględnieniem należności dotychczas wyegzekwowanych?

Aby utworzyć taki wniosek, na oknie "Lista wszystkich decyzji" zaznaczamy decyzję o zwrocie należności albo należność dłużnika alimentacyjnego i wybieramy menu Operacje>Utwórz wniosek o przystąpienie do egzekucji.

Otworzy się okno korespondencji. Jako adresat korespondencji automatycznie podpowiada się komornik dłużnika.

Po akceptacji danych korespondencji zostanie wyświetlony wydruk wniosku o przystąpienie do egzekucji. Oprogramowanie będzie wiedzieć którego dłużnika dotyczy wydruk, gdyż dane te podpowiedzą się z tej decyzji lub należności, której użyliśmy do utworzenia wniosku, czyli tej na której kliknęliśmy menu Operacje>Utwórz wniosek o przystąpienie do egzekucji.

Utworzony wniosek o przystąpienie do egzekucji jest zapisywany na liście korespondencji komornika.

Szablon wydruku wniosku o przystąpienie do egzekucji można dostosować do własnych potrzeb. Odpowiedni w tym celu szablon wydruku nazywa się KORESPONDENCJAKOMORNIKINF.

Aby na wydruku wniosku o przystąpienie do egzekucji drukowały się informację o należnościach dłużnika alimentacyjnego, do szablonu wydruku tego wniosku (czyli szablonu o nazwie KORESPONDENCJAKOMORNIKINF) należy dodać znacznik "KOR_nal_fa". Drukowane przez ten znacznik informacje o należnościach pochodzą z decyzji o zwrocie należności albo należność dłużnika alimentacyjnego, której użyliśmy do utworzenia wniosku, czyli tej na której kliknęliśmy menu Operacje>Utwórz wniosek o przystąpienie do egzekucji.
Tomek
SYGNITY
Starszy inspektor
Od: 04 kwie 2007, 11:01
Zajmuję się: pracuje w fabryce Pomostu :)

Napisano: 13 lis 2015, 13:59

c.d.

Z powodu likwidacji egzekucji administracyjnej należności alimentacyjnego od 18 września 2015r. w Oprogramowaniu do Obsługi Funduszu Alimentacyjnego nie ma już konieczności wydawania decyzji o zwrocie należności przez dłużnika alimentacyjnego.

Zamiast tego, po zakończeniu okresu świadczeniowego lub po uchyleniu decyzji w sprawie przyznania świadczeń z funduszu alimentacyjnego, należy w systemie ustalić należność dłużnika alimentacyjnego, zamiast dotychczasowej decyzji o zwrocie przez dłużnika należności z tytułu otrzymywanych przez osobę świadczeń z funduszu alimentacyjnego.

Aby zarejestrować w systemie informację o należnościach dłużnika alimentacyjnego, w oknie "Lista wszystkich decyzji" wybieramy menu Operacje>Decyzja o zwrocie przez dłużnika alimentacyjnego należności/Należność dłużnika alimentacyjnego.

Menu to jest dostępne dla decyzji o statusie "zmieniona", "zakończona", "wykonana" oraz "uchylona".

Po jego wybraniu otworzy się okno "Decyzja o zwrocie przez dłużnika alimentacyjnego należności /Należność dłużnika alimentacyjnego". Oprogramowanie automatycznie podpowie że jest to należność, a nie decyzja, zgodnie z obowiązującym stanem prawnym, natomiast w przypadku starszych okresów, podpowie decyzję.

Dalszy sposób postępowania z tą należnością jest taki sam jak z wcześniej używaną w oprogramowaniu decyzją o zwrocie.

Warto dodać, że w przypadku próby ponownego wyboru menu Operacje>Utwórz wniosek o przystąpienie do egzekucji dla tej samej decyzji lub należności, oprogramowanie wykryje ten fakt i poprosi o potwierdzenie zamiarów.
Tomek
SYGNITY
Starszy inspektor

Napisano: 13 lis 2015, 14:00

c.d.

Jeśli ktoś kieruje jeden wniosek o przyłączenie, zawierający należności od początku czyli wszystkie okresy świadczeniowe, a nie tylko z jednej decyzji lub jednej należności, to powinien postępować wg wyżej podanego opisu, do momentu jak otworzy się okno korespondencji z podpowiedzianą jedną decyzją/należnością i podpowiedzianym dłużnikiem. Wówczas na zakładce "Decyzje" użyć ikonki dodawania i dodać wszystkie interesujące decyzje - otworzy się lista wszystkich decyzji i tam można skorzystać z wyszukiwania, filtrowania, aby znaleźć wszystkie potrzebne decyzje lub należności. Po dodaniu i zaakceptowaniu okna korespondencji, wydruk wniosku do komornika sądowego będzie zawierać (poprzez znacznik "KOR_nal_fa") informacje ze wszystkich decyzji lub należności, wskazanych na zakładce "Decyzje" na oknie korespondencji.

Jeśli ktoś natomiast potrzebuje mieć na wydruku dane decyzji przyznających, z których ma być zwrot, a nie decyzji o zwrotach, to postępuje tak jak napisałem, czyli wskazuje zawsze decyzje dotyczące zwrotów, ale może sobie ustawić tak szablon wydruku, żeby mimo to drukował numery urzędowe i daty decyzji przyznających. W tym celu jak na szablonie wydruku, jak się wejdzie do środka znacznika "KOR_nal_fa", to można wstawić podznaczniki o nazwach "KOR_nal_fa_decyzja_fa" - drukuje numer urzędowy decyzji przyznającej, której dotyczy zwrot, oraz "KOR_nal_fa_decyzja_fa_data" - drukuje datę zatwierdzenia tej decyzji. Raz to się ustawia na szablonie wydruku i już za każdym razem będzie się drukowało dobrze.

pozdrawiam
Tomek
SYGNITY
Starszy inspektor

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x