Syn jest w areszcie, mama chce załatwić DM za niego? - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 23 paź 2019, 12:51

mam taką sytuację
Syn jest w areszcie od stycznia. przyszła do mnie jego matka, która nie mieszka z nim a chce za niego załatwić DM? (weźmie wniosek i pojedzie do Potulic)czy tak można?
muszę mieć jego upoważnienie ? on dochodu nie ma, ubezpieczony w areszcie.
:? :shock: :roll:
magdalenamagda
Awatar użytkownika
Referent
Od: 14 sie 2019, 8:40
Zajmuję się: pracownik socjalny

Napisano: 25 paź 2019, 12:46

nie można tak tego załatwić? on musi być w domu??
magdalenamagda
Awatar użytkownika
Referent

Napisano: 25 paź 2019, 22:07

No cóż, jeżeli chcesz iść na rękę to przyjmij wniosek od mamy wnioskodawcy i tyle. Pan może napisać oświadczenie, że nie pracował i że przebywa w areszcie. Przydałaby się też informacja, ile wynosi jego składka zdrowotna. Aha, no i jeżeli opłaty za mieszkanie, światło i inne rzeczy są opłacane (np. przez matkę), należy uznać te kwoty za dochód tego pana. W każdym razie ja bym tak zrobiła.
Ustawa o dodatkach nie zakazuje osobom przebywającym w AŚ ubiegania się o DM, więc umożliwmy to. Fakt faktem DM ma wspierać osoby w trudnej sytuacji, a nasz delikwent nie pracuje, a za mieszkanie płacić musi. A że zapewne nie siedzi za niewinność to już inna sprawa...
Krwawa
Podinspektor
Od: 09 kwie 2014, 14:46
Zajmuję się:

Napisano: 28 paź 2019, 14:43

koleżanko Krwawea ja się z twą tezą nie zgodzę ... gość jest w świetnej sytuacji o nic się martwić nie musi bo na koszt podatnika ma michę i wyro a jeszcze mu mamusia dodatek na koszt podatnika załatwi
a tak serio jak siedzi(czyli ma wyrok) to mu się należny a jak jest w śledczaku to nie :lol:
i tak ma miche lepszą niż racja w szpitalu....
małe ww
Podinspektor
Od: 11 kwie 2014, 9:44
Zajmuję się:

Napisano: 29 paź 2019, 9:21

małe ww pisze:koleżanko Krwawea ja się z twą tezą nie zgodzę ... gość jest w świetnej sytuacji o nic się martwić nie musi bo na koszt podatnika ma michę i wyro a jeszcze mu mamusia dodatek na koszt podatnika załatwi
a tak serio jak siedzi(czyli ma wyrok) to mu się należny a jak jest w śledczaku to nie :lol:
i tak ma miche lepszą niż racja w szpitalu....
tylko pytanie w art z ustawy jest o tym mowa?
magdalenamagda
Awatar użytkownika
Referent

Napisano: 12 lis 2019, 13:14

Syn tylko czasowo nie mieszka swoje centrum życiowe ma w swoim mieszkaniu za które musi płacić i tu czy nam się podoba czy nie powinniśmy sprawę rozpatrzyć ;) .Powinien dać matce pełnomocnictwo tak najprościej i najszybciej i ona za niego może to załatwić lub może pisemnie zwrócić się z prośbą o przesłanie mu druków wniosku i załączników.
ULAK
Stażysta
Od: 05 kwie 2017, 8:00
Zajmuję się: dodatki mieszkaniowe

Napisano: 22 lis 2019, 13:04

A co w sytuacji gdy mieszkają razem w jednym mieszkaniu, ale osobno gospodarują ? On ma zasiłek stały a matka dostaje dodatek mieszkaniowy na siebie i syna. jak wliczyć dodatek do stałego ?
Joola
Stażysta
Od: 17 lip 2017, 10:11
Zajmuję się: praca

Napisano: 22 lis 2019, 18:51

Nic w tej sytuacji. Pojęcia gospodarstw domowych w pomocy społecznej i dodatkach mieszkaniowych się różnią. Rozdział gospodarstw domowych w pomocy jest tylko li po to, żeby ktoś mógł dostać zasiłek stały w pełnej kwocie. Często jest to paskudnym wyłudzaniem pieniędzy od państwa. ;) W dodatkach jednak takie gospodarstwo domowe jest traktowane jako całość i dochody wliczamy obojga.
Krwawa
Podinspektor
Od: 09 kwie 2014, 14:46
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x