System informatyczny KDR - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 10 wrz 2015, 14:41

Dostałam nowy sprzęt w ramach Karty Dużej Rodziny. Tak jak było już napisane na forum, przyjechali Panowie w mgnieniu oka rozpakowali sprzęt, podłączyli i pojechali. Ale co z tym systemem informatycznym czy mamy w tym nowym sprzęcie wgrany jakiś mądry program. Na płytach które dostałam mój informatyk stwierdził, że go nie ma. Wiecie może coś na ten temat?
ebk

Napisano: 10 wrz 2015, 14:43

Nie ma żadnego programu dziedzinowego. KDR obsługujesz z poziomu internetu. Login i hasło. Na razie, do końca roku w P.W.P.W, a potem w MPiPS.
nowapa
Podinspektor
Od: 16 gru 2014, 11:47
Zajmuję się:

Napisano: 10 wrz 2015, 16:53

Nowy system juz jest przygotowany, nie został jeszcze nam udostępniony niedlugo rozpoczynają się prezentacje przygotowane przez MPIPS w rożnych miastach, prawdopodobnie tez bedzei to system obsługiwany w przeglądarce
naitsyrk85
Starszy referent
Od: 27 cze 2013, 10:30
Zajmuję się:

Napisano: 11 wrz 2015, 8:04

Właśnie jestem po takim spotkaniu-konferencji i wiem, co mówię.
nowapa
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 11 wrz 2015, 8:13

nowapa pisze:Właśnie jestem po takim spotkaniu-konferencji i wiem, co mówię.

Ale niby co mówisz? nic sensownego

ktoś pyta o system dziedzinowy,
System dziedzinowy – samodzielny i niezależny system informatyczny, stworzony do świadczenia usług tylko dla silnie określonego obszaru danego przedsiębiorstwa. Nie stanowi on części innego systemu dziedzinowego, ale może być producentem lub konsumentem informacji dla innych systemów dziedzinowych.
Po drugie dlatego system ten przechodzi do MPiPS od stycznia, że przetarg wygrała firma ASSECO, i jest on przepisywany i mocno rozbudowywany wystarczy przejrzeć przetarg i zobaczyć specyfikacje
naitsyrk85
Starszy referent
Zajmuję się:

Napisano: 11 wrz 2015, 8:58

SI KDR przechodzi do MPiPS nie dlatego, że ktoś wygrał przetarg na jego wykonanie, tylko m. in. dla lepszej ochrony danych osobowych.
nowapa
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 11 wrz 2015, 20:05

nowapa pisze:SI KDR przechodzi do MPiPS nie dlatego, że ktoś wygrał przetarg na jego wykonanie, tylko m. in. dla lepszej ochrony danych osobowych.

Mi nie chodzi o to ze przechodzi do MPIPS tylko o to że to będzie nowo napisany system i o Twój zarzut użycia przez kogoś pojęcia system dziedzinowy , a do tego co piszesz to z powodu ochrony danych 40 % a powody ekonomiczne 60 %

Tutaj wszystko o przetargu na wykonanie nowego systemu
https://www.mpips.gov.pl/bip/zamowienia- ... -/#akapit8

Juz sama nazwa postępowania wskazuje,ze przeniesienie danych do MPiPS nie ma nic wspólnego z bezpieczeństwem o którym piszesz, ponieważ i tak firma która wygra będzie odpowiedzialna za jego utrzymanie
Dotyczy:
postępowania o udzielenie zamówienia publicznego pn.

Wykonanie i wdrożenie
systemu teleinformatycznego KDR (SI KDR) oraz świadczenie usług jego utrzymania
naitsyrk85
Starszy referent
Zajmuję się:

Napisano: 10 sty 2016, 3:39

System SI KDR jest zbyt mocno rozbudowany, ale nie jest gwarancją bezpieczeństwa.Nie ma w nim podstawowych(a potrzebnych danych), które można było pobrać w RI KDR -tzn.wszelkie raporty jak ilość wydanych kart, ilu opiekunom i dzieciom karty wydano itp.Podczas pracy wykrywamy mnóstwo niedociągnięć- brak przejrzystości tzn. po zarejestrowaniu nie wiem gdzie jest wniosek, muszę przechodzić na różne etapy i poszukiwać wniosku danej rodziny.Nie wiem co będzie jak wyprodukowane karty zostaną do mnie przesłane- czy znajdę tam nazwiska i podział na rodziny??Przecież bywa,że dzieci mają różne nazwiska, jak te karty posegregować i podzielić??? W RI KDR można było wydrukować raport z zamówionych kart i wszystko było intuicyjne.Teraz klapa!!!! wnioski leżą , ludzie czekają, a my jako pracownicy "kombinujemy" co zrobić,żeby było sprawnie i dobrze.Czy to tak miało wyglądać ??? Wdrażanie w/w systemu to jakaś masakra, albo żart!!! Żadnego szkolenia przez człowieka,żadnego filmu szkoleniowego.Tylko e- learning czyli suche , bezpłciowe wykonywanie zadań ,nie do końca spełniające oczekiwania pracownika , który naprawdę chce pracować i to skutecznie.Przykro.....Pozdrawiam wszystkich zatroskanych użytkowników SI KDR.Może się uda....może system będzie przyjazny dla człowieka?????? OBY.....
zuza81

Napisano: 10 sty 2016, 22:11

Z kim można kontaktować się w sprawie nieprawidłowości/nieaktywnych pól w systemie ?
marlonhttp

Napisano: 11 sty 2016, 9:06

ja dzwoniłam pod numer podany w tych wszystkich informacjach z urzedu wojewódzkiego tam mi facet powiedział , że trzeba cierpliwości bo nie wszystko jeszcze działa z PWP i kazał mi czekać jeszcze tydzień .... tylko nie może on to powie ludziom ....
kalina

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x