szkoła podstawowa/liceum - inna miejscowość
-
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
szkoła podstawowa/liceum - inna miejscowość
witam, mam pytanie czy jeśli wnioskodawca składa wniosek na 300+ na dziecko, które powiedzmy ma ok.12 lat i więcej i uczęszcza do szkoły oddalonej od miejsca zamieszkania ok 70km lub więcej to czy żądacie zaświadczeń od wnioskodawcy ze szkoły czy sami występujecie czy... przyjmujecie taki stan rzeczy jaki jest we wniosku?!
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: Św
- Kontakt:
Re: szkoła podstawowa/liceum - inna miejscowość
ja mam taki przypadek, bo dziecko jest w szkole sportowej z bursą i tyle. nic nie przynosiła mi pani
- de Charette
- Administrator
- Zajmuję się:
- Kontakt:
ludzie przeczytajcie rozporządzenie
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
- ludek
- Podinspektor
- Zajmuję się:
- Kontakt:
do 50 km nie trzeba weryfikować, powyżej już tak
"Oko za oko, ząb za ząb, złotówka za złotówkę."
Kodeks Hammurabiego
Kodeks Hammurabiego
-
- Referent
- Zajmuję się: PS,ŚW,FA,ŚR
- Kontakt:
De Charette - co mamy wyczytać w tym rozporządzeniu?
Też mam ten problem. Jeśli szkoła oddalona o 300 km,zwykła podstawowa, nie jakaś sportowa czy inna z internetem, bursą, to naprawdę nie wzywacie do wyjaśnień???
Podejrzewam, że rodzina mieszka tam, gdzie szkoła, a wpisała adres zameldowania - więc organ niewłaściwy wydałby to rozstrzygnięcie. No i często w dodatku decyzję na 500+.
Też mam ten problem. Jeśli szkoła oddalona o 300 km,zwykła podstawowa, nie jakaś sportowa czy inna z internetem, bursą, to naprawdę nie wzywacie do wyjaśnień???
Podejrzewam, że rodzina mieszka tam, gdzie szkoła, a wpisała adres zameldowania - więc organ niewłaściwy wydałby to rozstrzygnięcie. No i często w dodatku decyzję na 500+.
- Iks
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Tylko, że to w ogóle nie jest Twój problem. Jeśli we wniosku masz podany adres zamieszkania w Twojej gminie, to bierzesz to za pewnik i go rozpatrujesz - to jest oświadczenie strony pod odpowiedzialnością karną. Nawet jakby się okazało, że ktoś wpisał błędnie (ale niby jak to się ma okazać?) to przecież nie zrobisz NP z powodu, że niewłaściwy organ przyznał świadczenie - to jest kasa z budżetu państwa, a nie gminy, jeśli dziecko się uczy to kasa się należy. Nie spinajcie się tak.
Walka z wiatrakami since 1998.
-
- Praktykant
- Zajmuję się: ŚW
- Kontakt:
Iks pisze:Tylko, że to w ogóle nie jest Twój problem. Jeśli we wniosku masz podany adres zamieszkania w Twojej gminie, to bierzesz to za pewnik i go rozpatrujesz - to jest oświadczenie strony pod odpowiedzialnością karną. Nawet jakby się okazało, że ktoś wpisał błędnie (ale niby jak to się ma okazać?) to przecież nie zrobisz NP z powodu, że niewłaściwy organ przyznał świadczenie - to jest kasa z budżetu państwa, a nie gminy, jeśli dziecko się uczy to kasa się należy. Nie spinajcie się tak.
a co jesli po rozmowie z wnioskodawca okazało się ze Ci Państwo mają zamiar przenieść się do miejscowości w ktorej miesci sie szkola dziecka.. maja juz umowe najmu od 1 września i tam dziecko bedzie chodzilo do szkoly. papiery złożone do szkoły. w rozmowie Pani powiedziała że w chwili składania wniosku zamieszkuje nasza gmine dlatego teraz sklada tu ale faktycznie od września będzie mieszkac 300 km dalej.
- Iks
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Nic. W chwili składania wniosku mieszkają na terenie twojej gminy, więc ty jesteś w dalszym ciągu organem właściwym. Inna sprawa jakby ten wniosek składali we wrześniu, po przeprowadzce.
Walka z wiatrakami since 1998.
Oprócz szkoła podstawowa/liceum - inna miejscowość - Dobry Start (300+) przeczytaj również:
sygnity generowanie listy potwierdzeń e-mail
Jak wysłać maile?, nic mi nie wychodzi...
Matka- dziecko, które ma własne dziecko- czy się należy?
300+ czy się należy matce która ma dziecko
Co z drukami w drukarni, kiedy będą?
wniosek 300+ dla wychowanków domu pomocy społecznej
Aktualizacja Oprogramowania Sygnity
300 dla obywatela ukrainy bez karty pobytu
Kto ma wydać informację, gdy wójt złoży na 300 +
a co w wnioskiem o DS Wójta?
wnioski na 300+ zdublowane co robic
Co robicie kiedy nie jest wypełnione oświadczenia a dziecka
Medyczne studium policealne a świadczenie
autonumeracja programu DS 300+
sprawozdanie z 300+ do 25-07-2018